Rasister ska inte uteslutas ur facket

Fackföreningarna ska inte vara en valmaskin för socialdemokraterna, inte heller en stödtrupp för vänsterpartiet. Fackföreningar ska driva medlemmarnas intressen och i fallet med arbetarfackföreningar som Transport, Kommunal, Metall etc driva arbetarklassens intressen och frågor. Om sen socialdemokraterna och vänsterpartiet har den arbetarvänligaste politiken ska de naturligtvis få stöd, men också påverkas i än mer arbetarvänlig riktning.

Även rasistiska arbetare är en del av arbetarklassen. Att utesluta dem är att göra facket och arbetarklassen en björntjänst. Det försvagar facket, stärker det inte. Det isolerar rasister på arbetsplatsen när det borde var tvärsom. På jobbet ska vi diskutera med våra arbetskamrater och påverka dem. Inte isolera dem, inte frysa ut dem.

Jag har på flera arbetsplatser arbetat ihop med rasister och fascister. Jag har alltid sett till att få dem med i facket och att respektera de andra på arbetsplatsen. Sålunda har jag varit med om att sluta överenskommelser med dem om att de inte får bära rasistiska symboler eller tröjor med rasistiska budskap på arbetsplatsen. Resultatet av detta blev i flera fall att de lämnade rasismen och fascismen efter ett par år. En av dem var en alldeles utmärkt strejkvakt vid en strejk. Då var personen fortfarande nazist, men inte länge till, inte lång tid därefter.

Att inkludera rasister i gemenskapen på en arbetsplats är en bättre metod än att isolera dem. Att utesluta dem ur facket är ett uselt tillvägagångssätt. Det är att försvaga arbetarklassen och facket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Dii resonemang om aktiva SD:are stämmer också på aktiva moderater. Ska de uteslutas också?