Självklart ska tiggare få pengar

Tiggarna i Sverige finns här på grund av att en del av EU:s länder, i detta fall Rumänien och Bulgarien inte har fungerande socialsystem alternativt inte vill att romer ska omfattas av det lilla som ändå finns. Romer diskrimineras kraftigt i en lång rad länder i Europa. Slovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien kanske är de värsta. Diskrimineras på något sätt gör de i alla länder. Även i Sverige. Det har vi inte minst sett i samband med polisens rasistiska register över romer.

Eftersom det inte finns några system inom EU som möjliggör för EU att se till att romerna i hela Europa kan leva på ett anständigt sätt så har diskriminerade, förtryckta och fattiga romer inte mycket val. De beger sig till andra länder för att tigga, spela och få ihop pengar på olika sätt. Det organiseras på familje- och släktvis, men flera polisundersökningar och andra undersökningar har visat att det vad det gäller tiggarna i Sverige förekommer det ingen kriminell verksamhet. Det finns inga gangsters som står bakom och tar sin andel av pengarna. Inte heller handlar det på något sätt om missbrukare. Att tro det är att ha fördomar, att bidra till diskrimineringen av romer. Stockholmspolisen fortsätter dock sprid sådana fördomar trots att motsatsen bevisats gång efter gång.

Därför är det självklart att all ska ge pengar till romerna. Det vet själv vad de bästa sak använda pengarna till. Skicka hem till familjen i Rumänien eller använda till hyra och mat för sig själva. Därför ska vi inte göra som Björn Söder, erbjuda oss att köpa ett äpple. Inte en ond eller rasistisk handling i sig, men ett sätt att omyndigförklara tiggaren, att utgå från att den som tigger inte själv bäst avgör vad den ska göra med sina pengar. Det blir på sitt sätt så också en slags diskriminering. Paternalism. Men Björn Söders skäl till att inte ge pengar bygger på fördomar om romer, vilket betyder rasism. De fördomar denne sverigedemokrat radar upp saknar nämligen verklighetsbakgrund. Inga kriminella ligor, inga missbrukare. Det är så tiggeriet i Sverige i allmänhet ser ut. Björn Söder hittar på och sprider fördomar, osanningar.

Folkpartiets Jan Björklund har samma inställning som Björn Söder. Fördomsfull, rasistisk och paternalistisk. Nästan värre än Söder faktiskt. Han menar att tiggarna bara är papperslösa och knarkare. I själva verket är i stort sett ingen tiggare missbrukare och romerna som tigger är absolut inte pappperslösa. De är EU-medborgare som har rätt att vistas fritt i Sverige. Jan Björklund är verkligen ute och halkar omkring på fördomsfullhetens mörka isbana. Även Centerpartiets Annie Lööf är ute och halkar på samma bana i viss mån, detta även om ger pengar ibland. Det finns bevisligen inga kriminella ligor bakom tiggeriet.

Fredrik Reinfeldt ger ett rimligt svar på frågan även om han egentligen undviker det konkreta. VI vet inte om statsministern faktiskt ger några pengar. Vi vet att alla de rödgröna partiledarna ger pengar. Enligt artikeln i SVD i alla fall. Att ge är bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 svar på “Självklart ska tiggare få pengar”

 1. Självklart för dig, men verkligen inte självklart för alla att ge pengar till tiggare. Jag gör det aldrig, och det har inget med bristande empati att göra utan om en tro på att alla människor kan göra något annat för att tjäna sitt uppehälle än att sitta med handen i vädret. Och sanningen är ju faktiskt att varken du eller jag vet något om personen som du ger pengar, var eller till vem pengarna går eller varför personen tigger. Men du gör naturligtvis vad du vill med dina pengar. Och vi övriga gör vad vi vill med våra.

  1. Du vsiar med din kommentar jus det du säger att du inte har. Bristande empati. Dessutom visar du upp ett oroligt människoförakt. Precis som om romerna inte hellre skulle välja nåt annat. Vilka otroliga fördomar du uppvisar. Sådant kallas rasism.

   Bostadslösa romer i Göteborg försöker alla bli Faktum-försäljare och många spelar musik eller sjunger istället för att tigga. I Göteborg är det mycket väl klarlagt varför romerna tigger, vad pengarna går till (de får väl använda sin pengar till vad de vill föresten, precis som vi alla får det.)

   Jag har inte kunnat få ett arbeta på 9 år, varför skulle romerna lyckas bättre? Utan utbildning och utan kunskaper i Svenska. Ditt människoförakt och din oerhört negativa syn ger mig en bild av att du r en oerhört obehaglig människa.

 2. Det är poänglöst att starta en empatitävling här. Jag känner mig själv bättre än vad du gör. Jag arbetar med människor från utomeuropeiska länder varje dag. Flyktingar. Personer som invandrat och sedan sparkats ut på gatan av sina partners. Människor som varken har bostad eller jobb. Jag stöttar dem efter bästa förmåga, och de flesta kommer faktiskt på fötter. Jag behöver ingen empatilektion från dig.

  Det är dessutom en väldigt endimensionell syn på människor att mäta deras förmåga till empati i om och hur mycket pengar de ger till tiggare. Och att du drar fram rasist-argumentet förvånar mig lite, eftersom du åtminstone i vissa frågor är både klok och resonabel.

  Min poäng var alltså att det inte är självklart att alla ska ge av sina pengar till tiggare från fattiga EU-länder, och att det inte har ett dugg med bristande empati att göra.

  1. Det är inte självklart att någon ska ge pengar. Det är upp till var och en. Jag kan dra slutsatser av det som naturligtvis inte behöver vara riktiga. Jag känner inte dig överhuvudtaget och vet inte hur du är. Om huruvida du känner dig själv eller inte vet jag inte heller, men det är slann som det går att göra en bra bedömning av sig själv. Folk utifrån gör ofta en bättre bedömning.

   Att inte ge pengar eller ge pengar får var och naturligtvis avgöra själv. men att sprida fördoaar och visa upp fördomsfull attityder är onekligen rasism om det handlar om romer. Det var vad du gjorde. Att du kallar det nåt annat är rätt ointressant. Att sprida rasistiska fördomar betyder naturligtvis inte heller empatilöshet, men som vanligt är det misstänkt när någon säger ”jag är inte rasist, men” eller ”jag saknar inte empati, men”. Inte heller är en person som sprider rasistiska fördomar med nödvändighet en rasist.

   Ingen har mätt människor efter deras förmåga att skänka pengar till tiggare. Det är ett fullständigt ointressant mått eftersom fattiga svenskar inte kan skänka pengar.

   Jag skulle mycket hellre se att sånt här sköttes via skattsedeln och togs om hand av staten (dvsEU i detta fall), men då måste det ju till nåt annat än nyliberal privatiserings- och skattesänkarpolitik som ju du är anhängare av så vitt jag inte missminner mig.

   Sammantaget blir ju därför din hållning inte logisk eller hållbar vad det gäller tiggeriet. Du vill inte ge pengar och du vill inte att staten ska sköta det eftersom du är mot en stor stat. Knappast empatisk heller oavsett om du är empatisk eller inte som person.

 3. Men på vilket sätt hjälper du egentligen, på riktigt, den du ger pengar? Du upprätthåller tvärtom fattigdomen. Det enda dessa människor gör är att leva från månad till månad på pengar som de tiggt ihop i ett annat land. Deras situation hemma förändras inte ett dugg av detta, deras framtidsutsikter påverkas inte. Fattigdom kan inte lösas med tiggeri eller ens bistånd (vilket vi med mycket god empirisk kunskap i dag kan konstatera). Det krävs omfattande insatser på nationell nivå i dessa länder för att bekämpa fattigdomen.

  Att jag är liberal innebär inte att jag måste ge pengar till tiggare nu när jag inte vill att skattebetalarna ska tvingas försörja alla EU-medborgare som vistas i Sverige. Det är en väldigt märklig syn på liberalism du har. Men du är ändå något på spåren – självfallet kan arbetet med dessa människor skötas av frivilligorganisationer i stället för av stat/kommun. Till dessa den som önskar ge ett bidrag. Målinriktat socialt arbete är verkligen överlägset handlingen att lägga en femma i en kopp.

  1. Jag har inte skrivit om huruvida jag ger pengar eller inte. Det är helt ointressant vad jag gör. Med tanke på att jag inte har nåt jobb, årsinkomst på mellan 50 000 och 100 000, inte är berättigad till akassa eller socialbidrag och inte har nån förmögenhet kan du själv räkna ut att jag inte ger några pengar. Jag har inga pengar helt enkelt.

   Genom att skänka pengar hjälper man personerna att överleva, men förändra inte deras hemland. Det kan man bara göra genom politiken. Genom politiska förändringar. Jag ägnar större delen av mitt liv åt politik och det gör också många andra människor. Politik för att förändra villkoren i världen. Men det finns ingen motsättning mellan att hjälpa tiggare att överleva för stunden och att arbeta för politisk förändringar. Det är två sidor av samma humana och empatiska förhållningssätt till medmänniskor och omvärlden. Hade jag haft pengar hade jag precis som de flesta partiledarna skänkt pengar till tiggare ibland. Vi är överens om att bistånd eller välgörenhet i det lilla eller stora inte kan förändra nåt väsentligt eller grundläggande.

   Vad du personligen gör har jag inga synpunkter på. Du får göra som du vill. Du är ingen offentlig person och jag har inga synpunkter på ditt agerande, varken moraliskt eller politiskt. Men utifrån ditt agerande och din argumentation formulerar jag naturligtvis en åsikt om vad jag tror du är för slags människa. Vilket ju iofs också är rätt betydelselöst för vi känner ju inte varandra. Men det du skriver tyder på att du har en väldigt obehaglig människosyn och en obehaglig inställning till dina medmänniskor. Det kanske inet är så, men då kanske du måste fundera lite över hur du uttrycker dig eller vart dina politiska uppfattningar faktiskt leder. Jag tror vi kan avsluta denna diskussion nu.

   1. Jag tror att du har en ganska schablonartad bild av vad en nyliberal person är för slags människa. Jag är en rätt otypisk libertarian som arbetar i socialtjänsten. Men vi avslutar här, och jag önskar dig en fortsatt trevlig julhelg.

Kommentarer är stängda.