Misshandelsbrotten minskar

En färsk rapport om polismyndigheternas verksamhet visar att antalet anmälda misshandelsbrott i offentliga miljöer minskat sen 2007. I Stockholm och Sörmland är det fler anmälda misshandelsbrott per 100 000 invånare än i andra delar av Sverige med 500 i Stockholms polisdistrikt och 458,6 i Sörmlands. Gotland ligger också anmärkningsvärt högt med 420,5. Blekinge polisdistrikt har lägst andel anmälningar med 226,8 anmälda brott per hundra tusen invånare. Genomsnittet för hela Sverige är 357. När det gäller Göteborg så ingår staden i Västra Götalands polisdistrikt och särredovisas inte. Det går alltså inte att se hur stor andel andel anmälda misshandelsfall det finns i Göteborg.

Variationerna är ganska förståelig. I Stockholm finns det ett stort uteliv med stor konsumtion av alkohol i offentliga miljöer. Stor alkoholkonsumtion betyder fler misshandelsbrott.

Rapporten handlar egentligen om polismyndighetens hantering av anmälda misshandelsfall, hur många som går till åtal, hur många som läggs ner osv. När det gäller detta är det stor variationer mellan olika polismyndigheter. Många brott avskriv utan att anledningen anges vilket ju inte verkar vara ett rimligt förfarande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements