Förbud att ge till tiggare skulle förvärra den sociala misären

Bo RothsteinBo Rothstein föreslår i DN en radikal åtgärd för att tvinga fram sociala åtgärder för att komma åt problemet med fattiga människor som ägnar sig åt tiggeri. Problemet är enligt mig och Rothstein inte tiggeriet, utan fattigdomen. Vi är också överens om att gåvor till tiggare inte förändringar den social misär de lever i hemma i Rumänien och Bulgarien. Inte heller förändras deras situation i Sverige av att människor ger dem pengar.

Rothsteins förslag om förbud mot att skänka pengar till tiggare (en lag analog med sexköpslagen, principen som sådan har jag inga problem med) skulle dock sannolikt fungera. Inte om vi pratar om att tvinga fram social åtgärder för att förbättra romers situation. Att sådana åtgärder behövs råder det ingen tvekan om, tiggeri och gåvor kan inte lösa de allvarliga sociala problem det handlar om.

Det är emellertid helt osannolikt att Rumäniens regering eller EU skulle förändra nåt för romerna bara för att de inte längre kan tjäna några pengar på tiggeri i Sverige och andra länder. Istället skulle då effekten bli att romerna tvingas in i allt sämre förhållanden och sannolikt i än större utsträckning kommer att bli offer för människohandel, ingå i kriminella ligor på stödturnéer och hamna i prostitution av olika slag. Rothsteins förslag skulle istället för att förbättra läget för romerna sannolikt försämra det.

Rothstein antyder dessutom att det kan handla om att den som ger till tiggare ger pengar till kriminella gäng och bidrar till människohandel. Det är återigen att sprida fördomar. Åtskilliga polisutredningar och undersökningar i Sverige har visat att det inte förekommer människohandel och kriminalitet i samband med tiggarna från Rumänien. Det vore trevligt om personer som gav sig in debatten om tiggare först kollade fakta innan de slänger ur sig osanna påståenden och därmed sprider fördomar.

Läs också: Självklart ska tiggare få pengar

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

9 svar på “Förbud att ge till tiggare skulle förvärra den sociala misären”

  1. Du skriver ”Istället skulle då effekten bli att romerna tvingas in i allt sämre förhållanden och sannolikt i än större utsträckning kommer att bli offer för människohandel, ingå i kriminella ligor på stödturnéer och hamna i prostitution av olika slag.”.

    Det är också att dra för långtgående slutsatser åt andra hållet – innan Rumäniens EU-inträde var de inte ute och tiggde i Europa. Rimligt är alltså att ett förbud mot att ge till tiggare återställer situationen för Romerna till hur den var innan EU-inträdet.

    1. Det fanns romer som tiggde. men inte alls så många som idag. Då utvisades de ofta eftersom de inte hade uppehållstillstånd. Idag har de uppehållsrätt automatiskt. Om det återställs till innan EU-inträdet är det just det som jag säger som händer. Det blir utlämnade åt människosmugglare för att ta sig till resten av Europa. Så var det innan EU-inträdet. Antingen det eller ett liv i svält och armod i Rumänien.

  2. Jag läste Rothstein flera gånger, och kom efter ett tag på att jag inte tror att det är allvarligt menat, utan att det är avsett som en ironisk kritik av sexköpslagen.

Kommentarer är stängda.