Google – robottillverkaren

Google är för de flesta framförallt känt som en sökmotor, men också som ett internetföretag med mejltjänster och mycket mer. Men Google är mer, sen förra året är företaget ägare av ett antal robotföretag. Hela åtta stycken:

Among the companies are Schaft, a small team of Japanese roboticists who recently left Tokyo University to develop a humanoid robot, and Industrial Perception, a start-up here that has developed computer vision systems and robot arms for loading and unloading trucks. Also acquired were Meka and Redwood Robotics, makers of humanoid robots and robot arms in San Francisco, and Bot & Dolly, a maker of robotic camera systems that were recently used to create special effects in the movie “Gravity.” A related firm, Autofuss, which focuses on advertising and design, and Holomni, a small design firm that makes high-tech wheels, were acquired as well.

Det åttonde företaget nämns inte i citatet men det är Boston Dynamics:

Nu har Google köpte ett åttonde robotbolag. Den här gången är det Boston Dynamics som slagit världen med häpnad med sina snabba, djurlika robotar.

Youtube-filmen med den galopperande roboten Wild Cat har setts mer än 15 miljoner gånger.

I sitt ”stall” har Boston Dynamics robotar med namn som Big Dog och Cheetah.

I en film visas hur Big dog kan ta sig fram i stort sett överallt och klara att hålla balansen efter att hafått en kraftig spark i sidan.

Cheetah har sprungit fortare än världsrekordhållaren Usain Bolt.

Flera av de nämnda företagen tillverkar humanoida robotar och deltar i en tävling med, om och för sådanaDarpa Robotics Challenge (DRC). Schaft vann den första deltävlingen, Google är dock sannolikt intresserad av rotbotteknik för att applicera den inom mer konventionella områden som inom tillverkning och industriverksamhet. Områden där robotar används redan idag alltså. Däremot vill Google lämna det militära området inom vilket Boston Dynamics är verksamt.

Intressant?
Mer: Ny Teknik1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, IDG1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8RN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Anarres1, 2, Swedroid, Starcom, VVI,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements