Jordbruk som kräver rovdjursfri natur kanske vi inte ska ha

Går det inte att bedriva ett jordbruk utan att utrota vilda djur så kanske jordbrukaren ifråga borde fundera över sin verksamhet. Kanske måste den förändras. Kanske är den inte rimlig. Sannolikt är nåt fel.

Fårnäringen i Sverige har vuxit i takt med att rovdjuren ökat i antal. Uppenbarligen kan de flesta bedriva uppfödning av får utan stora problem. Om det varit riktigt stora problem så hade fårnäringen sannolikt inte växt. Det finns väl förstås en viss geografisk åtskillnad mellan områden med många rovdjur och områden med många får. Områden med många vargar och områden med många tamdjur. Fast i Bohuslän finns såväl varg som en ökande extensiv djuruppfödning. Det verkar fungera där och det som fungerar där borde väl kunna fungera även på andra håll.

Men kanske är det så att rennäringen måste förändras för att rovdjur ska kunna finnas i hela Sverige. Kanske är det så att fäbodsbruk så som det ser ut idag inta kan bedrivas. Då får det förändras. På samma sätt som fisket måste lära sig att samsas med säl måste jordbruket och djuruppfödningen lära sig att existera vid sidan av rovdjuren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements