Beatrice Ask avslöjar sin okunnighet

Först sprider Beatrice Ask en satirartikel om den legala marijuanan i Colorado. Av allt att döma i tron att den är sann. Sedan säger hon att hon hela tiden visste att informationen i artikeln var falsk. Det är en något osannolik förklaring för i samma andetag låter hennes talesperson meddela att artiklar som skojar om drogmissbruk inte är roliga.

Den aktuella artikeln i satirtidningen Daily Currant hävdar att ett stort antal människor dog av cannabisöverdoser redan första dagen det var legalt i Colorado. För den med lite kunskaper i frågan är det lätt att inse att uppgifter är osann. Ingen dör av cannabisöverdos. Det går helt enkelt inte att röka eller konsumera så mycket cannabis att en person kan dö. Det går med alkohol. Det För mycket alkohol är döligt och personer dör av alkoholöverdoser med jämna mellanrum. Alkohoholöverdos är dödligt men alkohol lagligt. Däremot är det inte så kul att ha konsumerat för mycket cannabis. En massa otäck hallucinationer kan bli resultet. Cannabisöverdoser och regelbundet cannabisbruk på det sätt som kan kallas missbruk kan dock leda till psykoser och andra sjukdomar (bronkit med mera). Därvidlag skiljer sig cannabis inte från de flesta droger och berusningsmedel.

Men åter till Beatrice Ask och satirartikeln. Hon vet så lite att hon först tar artikeln på allvar, sen hävdar hon, via talesperson, att artikeln skojar med cannabismissbruk. Det gör den inte. Artikeln driver med personer som Beatrice Ask, personer som tror att bruk av cannabis är detsamma som missbruk., När det gäller alkohol skiljer vi självklart på bruk och missbruk, det finns ingen anledning att göra annorlunda när det gäller cannabis (marijuana och hasch). Om någon använder cannabis i berusningssyfte nån gång i månaden är det sannolikt inte farligare än att dricka alkohol nån gång i månaden.

Samtidigt visar alla studier av droger skadlighet för samhälle och individ att alkohol är farligare än cannabis. Bara totalt ignoranta och okunniga personer som exempelvis Maria Haldesten i GP tror nåt annat ( i en liten blänkare som inte finns på nätet). För samhället är det enorma skillnader. Huvuddelen av allt våld i Sverige är alkoholrelaterat. De flesta mord är alkoholrelaterade. Ingen blir våldsam av att använda cannabis. Därmed är det uppenbart att alkohol är skadligare för samhället än cannabis. Enbart våldet innebär att det är en himmelsvid skillnad.

Cannabis

För den enskilde individen är dock cannabis skadligt. Om det missbrukas. Det är samma sak när det gäller alkohol. Regelbundet bruk och missbruk av cannabis innebär att en person blir slö och trögtänkt. Det är välbelagt. Missbruk av cannabis kan leda till allvarliga sjukdomstillstånd som psykoser och långvarig rökning av cannabis såväl som tobak kan ge upphov till en rad luftvägssjukdomar som på sikt dödar människor. I motsats till fallet med tobak är det dock inte belagt att cannabis kan orsaka cancer.

 • Alkohol är skadligare än cannabis.
 • Cannabis är inte ofarligt.
 • Missbruk och bruk är inte samma sak. Inte vad det gäller alkohol och inte när det gäller cannabis.
 • Beatrice Ask är monumentalt okunnig

Intressant?
Mer: Motpol, Badlands,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Måste vara sämsta försök till ”räddning” någonsin att nu påstå att hon visste att det var satir… 😮

  ”Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk skulle vara något roligt”

  Yeah – right!

  • Ja, det är helt obegripligt. Alltså, att vanligt folk i Sverige kan gå på berättelsen och ta den på allvar är en sak. Men Beatrice Ask?

   • Vad betyder ens dementin egentligen?!
    ”Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk
    skulle vara något roligt, säger ministerns pressekreterare Per Claréus
    till Aftonbladet.”

    Var det satir som ”som förlöjligade drogmissbruk”? Jasså? Eller ska man se dementin som satir? ;o

 • Pingback: Ask och satir | Dicktofon()

 • Calanor

  Så kallade ”haschpsykoser” är ett omtvistat ämne, men just i Sverige presenteras det som ett otvivelaktigt faktum. Man vill även få oss att tro att cannabis orsakar schizofreni, trots att flertalet undersökningar inte kan finna någon sådan koppling. Man tar helt sonika de resultat man kan hitta som kan tolkas på ett sätt som passar den svenska linjen och ignorerar sedan övriga resultat som hävdar den totala motsatsen. Det är helt enkelt inte ett objektivt sätt att behandla frågan, men å andra sidan verkar inte objektivitet vara fru Asks starkaste egenskap. Detta är samma person som ansåg att den svenska narkotikapolitiken inte skulle genomgå en objektiv granskning eftersom det vore att spela legaliseringsförespråkarna i händerna. När lagar inte längre tål granskning, så är det något som är mycket fel.

  • Jag vet inte hur vanligt psykoser av hasch är, men jag hade en vän som fick det. Senare begick han självmord. Så det är helt klart en uppgift jag tror på. Jag har aldrig hört tala som någon som skulle blivit schizofren av cannabisbruk och jag tvivlar på samband. Jag tror däremot att schizofrena självmedicinerar med cannabis. Det har jag känt folk som gjort.

   • Calanor

    Mig veterligen har man inte tydligt kunnat påvisa kausala samband mellan psykoser och cannabis, vilket väl är orsaken till att frågan är omtvistad. Beklagar det som hände din vän.
    Det stämmer att en del schizofrena självmedicinerar, men det gäller även personer med andra psykiska problem (och fysiska, för den delen) – därmed blir det något av en hönan-och-ägget problematik i de fall någon tycks utveckla förvärrade psykiska problem. Man bör också betänka att en av de primära aktiva cannabinoiderna, CBD, faktiskt är anti-psykotiskt.

    • Du har säkert rätt att sambandet inte är bevisat. Oavsett vilket är det ändå så att skadligheten av cannabis är mindre än vad alkoholens skadeverkningar är.

 • Jack smith

  Beatrice Ask gör legaliseringsidan en tjänst vid att visa sin okunnighet, som många andra av hennes lika. Dom vet helt enkelt inte vad dom pratar om.