Ingen vill legalisera heroin

Polisen Lennart Karlsson kritiserar en uppfattning som ingen har (utom möjligtvis några extrema nyliberaler). Det finns så vitt jag vet ingen seriös debattör, tyckare, politiker eller nån annan som förespråkar legalisering av heroin. Men Lennart Karlsson argumenterar som om det vore så.

Vad många människor vill ha är en politik med vård av heroinmissbrukare som fungerar och inte leder till att folk dör i onödan. En sådan politik finns i många andra länder. Den inkluderar sprutbytesprogram, behandling med ersättningsmedel och långsiktig vård. Det sistnämnda är ju någonting som också Karlsson förespråkar. Det är en politik som fungerar bar överallt där den används. Färre dödsfall bland narkomaner och minskande missbruk är resultatet. Det finns ingen som tror på enkla lösningar. För det finns inga sådana.

Det finns inget samband mellan många döda på grund av heroin och bruk av cannabis. Fast Karlsson tycks anse att det är så. på 1970-talet röktes det lika mycket hasch i Sverige som i Danmark. Det fanns på den tiden i stort sett inget heroin i Sverige, bara i Stockholm. Idag röks det cannabis i mycket liten utsträckning i Sverige, men heroinmissbruket tycks öka medan det i länder som Danmark och Nederländerna verkar minska. Lennart Karlsson är den som har dimmiga argument om någon har det.

Det finns inga belägg för att det är cannabisbruk eller cannabismissbruk som leder till självmord, utan det är nog snarare så att missbruk av cannabis och självmord har samma orsaker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Tjing

  Bra! Du har helt rätt. Man kan inte generalisera för mycket. Alkohol hade lika gärna kunnat vara illegalt.. hade vi då visat bilder på heroin-missbrukare om vi velat legalisera att folk skulle få köpa en box rödvin till middagen hade inte det då gett fel bild?

  Vi kan inte visa bilder på tragiska heroinmissbrukare när vi pratar om legalisering av cannabis.. eller en box rödvin (om det varit illegalt).

  Därtill får vi inte glömma att 1) Cannabis är inte en inkörsport till annat mer än alkohol om det är lagligt. Det är en inkörsport för att det är olagligt eftersom samma okontrollerade säljare ofta har tillgång till annat. 2) Om bruket är illegalt så ger det säljaren en maktposition – då säljaren ofta lyckats bli av med sin moral så kan följden bli allt möjligt negativt. T ex ”Jag visar att du är kriminell för att du rökt cannabis om du inte gör detta som jag vill…….”.. Slusatsen är; Legalisera allt bruk så att folk som drabbas negativt vågar söka vård utan att bli kriminella för det (= få bort heroinmissbrukarna etc) så de inte kan utnyttjas av säljarna. Kontrollera all försäljning så att organiserad brottslighet och de bovar som utnyttjar de som köpt cannabis inte kan göra det längre. Däremot ska de som säljer utanför denna kontroll – samt under inga omständigheter får heroin legaliseras som försäljning straffas hårt. Möjligen kan väl heroin tillåtas medicisinkt för de som är dödsjuka i t ex cancer sista veckan i livet och vill ha den upplevelsen. (Finns en intressant författare vid namn Aldous Huxley som hade ett intressant sista äventyr 1963. Ganska fin berättelse. )

  Hoppas var och ser till så att de som tjänar pengar på att vara politiskt korrekta=politiker, anställda som jobbar med narkotika och är rädda att förlora jobb t ex somliga poliser etc inte grumlar folks uppfattning. De som är rabiat emot all narkotika utan att nyansera bilden – såsom detta inlägg faktiskt gör – bör läsa på först.

  • Calanor

   Lennart Karlsson har blivit anklagad för övervåld mot de missbrukare han påstår är så tacksamma gentemot honom. Det verkar tyvärr inte finnas någon större brist på poliser som erhåller någon form av njutning av att misshandla ”jävla knarkare” (eller andra marginaliserade) och detta i princip utan att riskera några som helst konsekvenser av sitt handlande. Karlsson sitter även i RNS styrelse, något som han råkade glömma att nämna i sin artikel – hans objektivitet kan således minst sagt ifrågosättas. Slutligen tycker jag att det är intressant att en polis kan gå ut – i egenskapen av polis och inte privatperson – och uttrycka sig i en politisk fråga, något som svensk polis faktiskt inte får göra.

 • Calanor

  Vad gäller legalisering av exempelvis heroin, så finns det säkerligen de som anser att det skulle vara rätt väg att gå – eller kanske snarare att en fullständig legalisering är rätt väg, om inte annat för att ta bort en ansenlig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Personligen tvivlar jag starkt på att mannen på gatan plötsligen skulle få för sig att skjuta heroin bara för att det inte längre är olagligt. Däremot skulle en legalisering sopa bort mycket av det utblandade gatuheroinet – medicinskt heroin är faktiskt inte så skadligt för kroppen som man kan tro, om man bortser från den uppenbara risken med överdoseringar. De största problemen handlar om den stora risken för att utveckla ett beroende, samt att opiater kan orsaka förstoppning. Däremot innehåller gatuheroinet ofta andra ämnen som kan slita hårt på kroppen. Jag kan förstå att folk slår bakut vid tanken på att legalisera just heroin, speciellt om man kanske har sett de skador som gatuheroin kan orsaka, men jag tycker personligen inte att det är en helt solklar fråga.