Värktabletter inte alltid så nyttigt

En viss typ av värktablett kan, enligt en norsk studie och en svensk studie, eventuellt orsaka vissa skador på en del hjärnfunktioner om de konsumeras i för stor skala av en gravid kvinna eller av mycket små barn. Det gäller värktabletter som innehåller paracetamol, den typ av värktabletter som oftast används till små barn. Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Problemet ska dock inte överdrivas och det finns egentligen inget alternativ för smärtstillning under graviditet och för små barn. Andra medel som acetylsalicylsyra och ibuprofen anses vara mer problematiska.

Vid överkonsumtion och överdoser av paracetamol i vuxen ålder kan njurar skadas och tabletterna kan då i värsta fall vara dödliga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Ellen M

    Precis, använd alltid läkemedel med stor försiktighet under graviditet och till småbarn (så klart). Och läs på innan om risker med biverkningar och sånt. Rätt använt får väl risken för skador anses som rätt liten trots allt.

    • Försöker du med reklam en gång till så svartlistar jag ditt konto.