Alkoholbråk – vodkabråk

Alla vet att många människor som dricker alkohol blir stökiga och bråkiga. Våld i Sverige är i allmänhet alkoholrelaterat. Men det är lite oväntat att det tycks räcka med att tillverka och sälja alkohol för att det ska bli bråkigt. I alla fall när det handlar om vodka.

Vodkabranschen översvämmas nämligen av bråk. Det största bråket handlar om ett litet lokalt vodkaföretag i Skåne, Purity Vodka, och världens största vodkatillverkare, The Absolut Company, som ägs av franska Pernod-Ricard. I oktober 2012 stämde Purity Vodka Absolut för intrång i varumärket. The Absolut Company svarade med att stämma företaget både vid Stockholms tingsrätt och i USA. Absolut ansåg att Purity Vodka inte skulle få marknadsföra sig i USA och att det lilla skånska företaget använde sig av falsk marknadsföring.

Men det förekommer också en lång rad mindre tvister i vodkabranschen:

Det svenska spritmärket Znaps Sweden har hotats av stämning i Tyskland efter att ha använt namnet Black Jack, skriver DI. Företaget har också haft ett bråk med Redbull, som tillverkar energidrycker. Znaps Sweden berättade i sin reklam att energidrycken var bra att blanda med vodkan.

Vidare:

”Vodkabranschen tycks vara full av tvister. Vi hade knappt kommit ut på marknaden förrän ett destilleri i Houston kopierade vår produkt”, säger Max Friberg, representant för det nya svenska märket Rymdvodka.

[…]

”Vi har varit med om några så kallade copycats. Vi har en pågående tvist med ett företag i Hongkong och har även haft tvister med företag i England och Tyskland”, säger Mattias Lindberger, en av två grundare till Camitz Sparkling Vodka.

Det förekommer även att andra typer av dryckesföretag stämmer vodkaföretag. Det gjorde exempelvis norska Voss som säljer vatten på flaska eftersom de tyckte att det svenska företaget Nordic Spirit och deras DQ Vodka använde en flaska som var en kopia av det norska företagets flaska. Efter tre års tvist vann dock det svenska företaget striden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements