Sveriges arbetarklass är inte på något sätt rasifierad

Del 2 av 4 i serien Den svenska arbetarklassen

I Sverige finns grovt räknat cirka 1,5 miljoner personer är invandrare eller har invandrade föräldrar. Arbetarklassen i Sverige har en storlek på cirka 4 miljoner personer. Även om varenda invandrare var arbetarklass så betyder dessa siffror att arbetarklassen i sin helhet inte på något sätt består av invandrare.

Många invandrare är dock inte arbetarklass. Det gäller de flesta invandrare från anglosaxiska länder och många av de flera hundra tusen från andra nordiska länder och deras barn. Samma gäller många andra barn till invandrare. Så låt oss säga att cirka 1 miljon invandrare är arbetarklass. Det innebär att cirka 25% av arbetarklassen i Sverige består av invandrare. En del av dessa är högutbildade och kommer från överklassen och medelklassen i det land de lämnat. De har alltså gjort en klassresa neråt. Sånt förekommer, men bevisar inte på något sätt att Sverige skulle ha en rasifierad arbetarklass.

Det finns inte heller några siffror som visar att invandrare från Mellanöstern och Latinamerika klarat sig sämre än invandrare från exempelvis Finland och Balkan. Utan de siffror som finns visar att det helt och hållet handlar om tid i Sverige. Hur länge personer varit här. Dessutom är det ju en minoritet av alla invandrare som kommer från Mellanöstern och Latinamerika.

Arbetarklassen i Sverige är alltså inte rasifierad. Inte på något sätt. Endast den med begränsad kunskap och insikt i hur den svenska arbetarklassen och Sverige ser ut kan påstå det. Endast den som enbart tänker på Stockholm och Malmö kan tro nåt sånt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Series Navigation<< Den svenska arbetarklassen – hur ser den ut?Det är arbetarklassen som är bortglömd, inte förorten >>
Advertisements