Domar är offentliga – nu vill ett företag profitera på det

Domar mot brottslingar i svenska domstolar omfattas av offentlighetsprincipen. Det innebär att vem som helst kan begära ut vilken dom som helst. Så gör journalister när de skriver om allvarliga brott. Så gör också en del högerextrema sajter som begär ut domar där invandrare eller barn till invandrare är inblandade. Sedan publicerar de högerextrema domarna på nätet, ofta med personuppgifter och allt. Något som i många fall sannolikt sker i strid mot svensk lag. Utan att svenska myndigheter agerar eller kan agera då sajterna ofta finns utomlands även om de är på svenska.

Nu har det också skapats en kommersiell internettjänst, Lexbase, där domar läggs ut och där besökare kan ta del av dem mot en summa pengar. Företagetbaom sajten är uppenbarligen övertygade om att de kan tjäna pengar, profitera, på detta, Tanken är att domar för de senaste fem åren ska finnas på sajten. Det blir billigare och lättare att använda denna sajt än att beställa domar från domstolar, men frågan är om det är en lagligt eller försvarbar tjänst. Vissa jurister anser att sajten inte är det:

Förutom att söka på namn eller personnummer kan användaren på en karta titta på en specifik gatuadress eller område. Alla domar är utsatta som röda prickar. Domarna kan sedan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

– Jag tror att affärsidén är död. Det låter som den strider mot personuppgiftslagen och kommer att tas ned, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

[…]

Från företagets sida säger man att Lexbase har utgivningsbevis och lyder under grundlagsregler.

– Frågan är om de ska ha det, och om det var korrekt utfärdat. Sådan här kommersiell verksamhet var inte tänkt att hanteras inom det systemet, säger Schultz.

Johan Åberg, advokat med stort intresse för förtalsmål, ser ett annat problem.

– Om min granne är dömd fem gånger och jag plockar ut domarna och går runt i grannskapet och berättar det, då kan jag göra mig skyldig till förtal.

– Det går inte försvara tjänsten med att uppgifterna är offentliga. Det behöver inte betyda att man kan sprida dem.

Förutom rent juridiska aspekter finns också de etiska. Ska någon som dömts och avtjänat sitt straff ändå få denna uppmärksamhet? I USA har sexualbrottslingar attackerats – och mördats – sedan uppgifterna om dem nått grannar.

Företagets egen advokat anser dock att sajten är i överensstämmelse med svensk lag och anser inte att det finns någon fara för att folk ska bli mördade eller utsatta för förtal. Det senare håller jag inte med om, faran för att förtal ska bli ett problem existerar uppenbart. Människor saknar kännedom om att även sanningar kan vara förtal om de sprids på ett sätt som har syfte att smutskasta någon. Problem kan sajten onekligen skapa, det tror, om än inte lika allvarliga som i USA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Martin

    Jag kan tillägga att det ligger ute uppgifter om avlidna personer på denna tvivelaktiga ”tjänst”…

    • Det spelar väl iofs mindre roll. En avliden kan inte råka ut för hämnd eller förtal på samma sätt som en levande. I vilket fall som helst kan vem som helst begär ut sådana uppgifter från domstolar. Det är enligt lagen. Det nya är att Lexbase tillhandahåller dem billigare och enklare.

  • Pingback: Nolltaxerare bakom Lexbase | Svensson()

  • Pingback: Rasistpartiet också bidragsfuskare | Svensson()