EU-valet – ökat stöd för EU-motståndare

EU-valet

En opinionsundersökning inför EU-valet som Sveriges Radio gjort visar ökat stöd för EU-kritiska partier. På högerkanten såväl som på vänsterkanten. Ökningen är kraftig för de två EU-kritiska partier som också uppfattas som vänster, Miljöpartiet och Vänsterpartiet:

Valet till Europaparlamentet är den 25 maj och när väljarna får frågan vilket parti de kommer att rösta på så svarar 15,7 procent Miljöpartiet, jämfört med 11,0 procent i valet 2009 och 10,8 procent svarar Vänsterpartiet som 5,7 2009.

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val och sedan för Miljöpartiet så brukar de generellt sätt göra bättre val i Europaparlamentsvalet, så att de ligger extra starkt i den här undersökningen är inte förvånande, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg.

Att just Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar mest är inte förvånande. Det är partier som har medvind i alla opinionsundersökningar. Det är däremot inte ens säkert att Sverigedemokraterna kommer in i EU–parlamentet även om det finns ett ökat stöd för partiet generellt. Det kan bero på att de har stöd från grupper som i stor utsträckning hör till dem som inte röstar i EU-valet. Piratpartiet och Kristdemokraterna ramlar sannolikt ur och samma öde kan eventuellt drabba centern. Stödet i opinionen har minskat kraftigt för Piratpartiet. Inte underligt. Partiet är osynligt i den politiska debatten i Sverige.

Läs också: Vi visade väljarna ansvar och Efterlyses: Strategier för socialism

Med tanke på EU-valet skriver jag om olika partiers fiskeripolitik på min fiskeblogg Njord:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements