Bilägande i Malmö är en märklig historia

10 procent eller fler av alla bilar i Malmö ägs av en person som faktiskt inte är den person som nyttjar bilen dagligdags. Sådana personer brukar kallas målvakter. Därför att det blir måltavla och får ta emot alla böter som de aktuella bilarna får. Det är ofta vanligt att bilar som helt och hållet används av en annan person än den som står som ägare får många parkeringsböter och liknande. Så också I Malmö där 10 mycket aktiva bilmålvakter tillsammans äger 14 137 av totalt 140 463 registrerade bilar. Bilmålvakterna äger ofta ingenting förutom bilar. Kronofogden kan därmed inte driva in skulder och att en bil beslagtas bryr de sig inte om. De skaffar en ny bil.

Det finns tre sorters personer som använder sig av bilmålvakter. Dels är det fattiga som inte kan äga en bil på grund av skulder eller på grund av socialbidrag. De hyr skrotfärdiga bilar av bilmålvakterna. Bilar som ofta är avställda och där bilmålvakten då fått tillbaka skatt som redan betalts. Den andra sortens person som använder bilar som ägs av bilmålvakter är folk som rent allmänt inte vill betala trängselavgifter, parkeringsböter etc. Slutligen, den tredje gruppen är tungt kriminella som inte vill att myndigheter ska kunna beslagta deras bilar för att den är köpta för pengar som troligen tjänats på grund av kriminella verksamhet. De skaffar en flott bil, men låter nån annan äga den.

Enda sättet att kom åt den kriminella verksamhet som bilmålvakter ägnar sig åt är att knyta skatter, parkeringsböter och liknande till bilen och inte till ägaren av bilen. Det är dock uppenbart att detta förfarande kommer att skapa en ny form av bedrägeri. Bilar med stora skulder kommer att säljas till nya ägare utan att säljaren talar om att det finns skulder. Den nya ägaren tvingas betala böterna tills köpet gått tillbaks på grund av den falska informationen. Den gamle ägaren har inga pengar, den nya ägaren förlorar köpesumman och kanske också de pengar som måste betalas för bilens skulder. Det verkar inte vara en helt bra lösning det heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements