SVD tar upp Palmemordet men nämner inte polisspåret

SVD skriver idag om Palmemordet med anledning av att de fått ta del av Stieg Larssons anteckningar om mordet. De radar upp flera av de spår som finns, men inte det spår som många svenskar tror på. Polisspåret. Ett spår som aldrig utretts i någon officiella utredning. Ett spår som handlar om högerextrema poliser, korrupta Säpo-agenter osv. Ett spår som också kulle kunna handla om den andra svenska underrättelsetjänsten, MUST (inklusive IB, numera KSI).

Att det aldrig blev nån utredning av polisspåret är kanske ett resultat av hur den svenska polisen är organiserad. Även brott som polisen misstänks ha utfört utreds nämligen av samma polis. Inte samma individer förstås, men samma myndighet och organisation. Inte heller andra spår eller uppslag av samma karaktär har egentligen utretts. Sydafrikaspåret inklusive Bertil Wedin och Craig WIlliamson. Eventuell koppling till Stay Behind-rörelsen.

Varför SVD inte nämner polisspåret är desto märkligare. Bland alla långsökta tips som utreds så förefaller polisspåret onekligen som betydligt mindre långsökt.

Överhuvudtaget är man förundrad över hur lite polisen egentligen tycks ha utrett i Sveriges största polisutredning nånsin. En mycket stor del av resurserna satsades på ett spår som kanske var det minst troliga av alla, PKK-spåret.

En som skrivit mycket om polisspåret är Gunnar Wall. En person som när det begav sig också varit med i samma parti som Stieg Larsson och som jag är med i. Socialistiska Partiet. Tre böcker har Wall skrivit om Palmemordet, Mordgåtan Olof Palme som kom ut 2010 och Mörkläggning som kom ut i två delar år 1997. ALla tre böckerna tar upp polisspåret och mycket annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Uppdatering 10:39. Jag har blivit upplyst om att polisspåret visst finns med i SVD:s översyn. Spår nummer 4. Men när jag skrev i morse stod det inte om polisspåret där och fortfarande står det egentligen bara om enskild polis som utretts. Polisspåret som sådant har aldrig utretts och kan dessutom ha kopplingar till sydafrikaspåret och Wedin. Papperstidningen ska tydligen också ta upp polisspåret.

Köp Mörkläggning hos Bokus

Köp Mordgåtan Olof Palme hos Bokus

Köp Mörkläggning hos Adlibris 

Köp Mordgåtan Olof Palme hos Adlibris 

Advertisements
 • Erik Rodenborg

  Om du kollar din egen länk ser du att spår 4 i SvD:s lista är polisspåret. Det nämns även i papperstidningen.

  • Nej det fanns inget polisspår när jag gick igenom det. Det finns inte nu heller egentligen. Det som de skriver är att en enskild polisman utretts. Jag kan inte veta vad som står i papperstidningen. Om de har lagt till polisspåret efteråt så kan jag inte veta det. SVD gör ofta så på nätet. Men skit samma. Jag gör ett litet tillägg.

 • svenessen

  Jodå et finns en hel del virrpannor till privatspanare, som lagt ram sina teorier.. /*Kan tyvärr inte publicera lösa påståenden om enskilda personer, en mening borttagen*/ #AS

  • Okej, men vad har det med mitt inlägg att göra?Gunnar Walls böcker är mycket seriösa, inga konspirationer och har tagit väl emot i media och på andra håll. Han har inga märkliga teorier utan redogör för fakta på ett bar och sammanhängande sätt. Stieg Larssons texter har jag ännu inte läst, men det verkar ju vara sånt som det finns gott om andra källor till också.

  • svenessen

   Det var inge lösa påståenden.. Den som lyssnade på hearingen som Jan Mosander hade på radion för en del år sedan kunde höra den ene privatspanaren virrige än den andre säga vad jag skrev här.. + detta i Helsinborgs Dagblad.. http://hd.se/inrikes/2006/02/25/palmemordet_konspirationsteorier/

   • Det är klart att det finns mängder med förvirrade människor som har olika teorier. Men jag förstår inte relevansen i förhållande till mitt inlägg.

    Personligen tror jag Christer Pettersson var mördaren. I det fallet tror jag det kan finnas viss sanning i polisspåret också, men då kopplat till Pettersson. Jag tror inte Sveriges statsminister bara mördas av en tillfällighet. Men även sånt händer. Anna LIndh är ju ett exempel. Men min teori saknar ju varje form av bevisad sanningshalt. Men jag kan ju tro på det ändå.