Konflikt om radiofrekvenser vinns av mobiloperatörer

Mobiltelefonbolagen behöver fler radiofrekvenser för den allt större trafiken i deras nät. De har krävt att få tillgång till frekvenser som idag används för sändning av digital-TV. TV-bolagen har inte velat acceptera det och ifall de ändå skulle förlora frekvenserna velat skjuta upp det hela:

Tillståndet går ut till 2015, och för några veckor sedan krävde operatörerna Telia och Tre i ett gemensamt utspel att tv-frekvenserna nu öppnas för fler aktörer. Detta har fått tv-bolagen att rasa, och i en skrivelse till regeringen signerad av bland andra Sveriges Television och TV4-gruppen, slår man nu tillbaka och vill se en förlängning av den nuvarande ensamrätten.

I skrivelsen uppmanar tv-bolagen regeringen att följa de rekommendationer som Myndigheten för radio och tv föreslagit, nämligen att 700 MHz-bandet ska vara fortsatt vigt åt enbart tv-sändningar fram till år 2020. Tv-bolagen skriver även att de oroas över rykten om att regeringen funderar på att ändra till treåriga tillståndsperioder, vilket skulle kunna öppna för att mobiloperatörerna tar plats i frekvensbandet redan till 2017.

TV-bolagen menar att en övergång redan 2017 kan innebär att delar av TV-marknaden slås. Något som kan få allvarliga konsekvenser för reklamfinansierade kanaler. Ärlig sagt har jag inte mycket förståelse för reklamfinansierade TV-kanaler. De sänder mest skit och jag ser i stort sett aldrig på nån sån. För nyheter läser jag media på nätet och för TV-serier och filmer föredrar jag strömningstjänster på nätet. Betaltjänster eller, om det behövs, gratistjänster. Vilket det är bryr jag mig inte om, betaltjänster som Netflix erbjuder dock bättre funktionalitet än sajter som Swefilmer och Dreamfilm. SÅ för mig kan mobilbolagen gärna få frekvenserna.

Mobilföretagen inger inget större förtroende de heller. Innan de bygger ut nätet ännu mer i stan, så skulle jag faktiskt vilja att de såg till att det fanns mobiltelefoni där jag har min sommarstuga. Det finns inte idag. Deras täckningskartor säger förstås att det finns, men i verkligheten så är det icke-existerande.

Konflikten om frekvenserna har dock avgjorts. Regeringen har beslutat att 700 MHz-bandet som det handlar om ska ges till mobiloperatörerna från år 2017.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements