Det går trögt med jämställdheten i börsbolagen

82 svenska börsbolag saknar helt kvinnor i ledningsgrupperna. Men det går åt rätt håll. Dock mycket långsamt.  Förra året var det 86 bolag som inte hade någon kvinna i ledningen. Fler bolag än någonsin har minst en kvinna i ledningsgruppen. För första gången är det också fler bolag som har kvinnor i ledningsgruppen än de som inte har det. Antalet företag som har 40-60% kvinnor i ledningsgruppen är 27 stycken. Det handlar främst om små och medelstora företag.

Andelen kvinnor har samtidigt inte stigit nämnvärt. Utan endast med 0,7% sen förra året, till till 18,5 procent. På VD-posterna är den manliga dominansen total. 238 av börs-vd:arna män medan 15 är kvinnor.  Utvecklingen mot ökad jämställdhet går något fortare vad det gäller företagens styrelser, men det går inte fort.

När det gäller bolagsstyrelser tror jag en rimlig åtgärd är kvotering. Det skulle snabba upp processen ordentligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements