Konsten att bli en opinionsbildare – om fiske

Jag började skriva om yrkesfiske på grund av ett intresse som har med min uppväxt att göra. Jag är född på en mycket liten ö, då med cirka 350 invånare, idag med 270 invånare. Rörö. Då var det ett av västkustens mindre fiskelägen. Idag är det ett av de allra största. Inte för att det finns fler båtar där idag, utan bara för att öns fiske lyckats överleva. När grannöarna Hyppeln (2 mindre båtar) och Knippla (1 danskflaggad båt) knappt har nåt fiske kvar så har Rörö 3 riktigt stora fiskebåtar varav två med dansk flagg och en med svensk flagg, 3 stycken mellanstora båtar med svensk flagg och ett tiotal mindre fiskebåtar. Sammantaget är det ungefär lika många som fanns när jag var liten.

Så länge jag publicerade inläggen på denna blogg var antalet läsare mycket begränsat (20-50 per inlägg) och ingen involverad i fisket läste min blogg i nån större utsträckning. Därför hade jag inga större förväntningar när jag flyttade över fiskeriinläggen till en separat blogg.

Mycket oväntat blev den nya bloggen en mindre succé. Den verkar i huvudsak läsas av branschfolk och har mellan 300 och 500 besökare varje dag. Bloggen citeras ibland av Yrkesfiskaren, Svenska Fiskares Riksförbunds tidning. Och blogginlägg har blivit artiklar i tidningen. Eller så länkar deras hemsida till artiklar på den. Då hamnar artiklarna ibland också på danska Fiskerforum med länk till bloggen. Jag har skrivit artiklar som föranlett uppföljning eller påverkat artiklar i stora fiskeritidningar i Norge som Fiskeribladet Fiskaren och Kystmagasinet (hur stor den sista är vet jag inte, men den första är Nordens ledande tidning om fiskeriverksamhet). Vilket i sin tur föranlett nya inlägg på bloggen.

Även sajter som norska Vestsaharaaktionen och svenska tidskriften Västsahara har haft användning av min blogg. Greenpeace har i rapporter (även om jag inte varit överens om deras slutsatser) använt uppgifter som ursprungligen förekommit på min blogg och tagits fram av mig. Lite oväntat har jag blivit en opinionsbildare på fiskeriområdet. Det blev tydligt i diskussionen kring det svenska räkfisket då en lång rad räkfiskare kontaktade mig.

Vid sidan av mina egna bloggar skriver jag ibland också på andra ställen. Jag skriver ledare i ETC Göteborg var fjärde vecka. Denna vecka (inte på nätet ännu) har jag skrivit om räkfiske och hur ett hållbart fiske kan skapas med hjälp av individuella överförbara fiskerättigheter (TFC eller ITQ).

Så det var kanske ingen konst att bli opinionsbildare. Utan mera oväntat. Jag hade inte det som syfte när jag började skriva om yrkesfiske. Men lite kul är det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements