Varför skjuter polisen allt fler till döds?

Antalet personer som polisen dödar har ökat något. Under 2013 sköt polisen ihjäl 4 personer, jämfört med att det varit en person under en lång rad år. Den senast person som sköts ihjäl var en man i Uppsala, Mesut Sahindal, bror till den hedersmördade Fadime Sahindal. Han ska ha gått mot tre poliser med några knivar i högsta hugg.

Jerzy Sarnecki pratar om ett trendbrott, men jag vet inte om det ska ses så. Kanske skjuter polisen exakt lika många som tidigare, men de nya expanderande kulorna innebär att risken för att någon ska dödas har ökat och det har till sist börjat synas i verkligheten. Men troligare är att det är som Sarnceki säger. Polisen har föryngrats och det finns en mängd osäkra och mindre erfarna poliser därute. Poliser som kanske också har större prestige och inte kan tänka sig att en backa i taktiskt syfte, för att lugna ner situationen:

Den rimligaste hypotesen, säger Sarnecki, är att det har hänt något hos polisen som gör att fler personer skjuts till döds. En uppenbar förändring är att poliskåren har föryngrats.

– Det kan vara en av flera orsaker. Förändringen finns nästan garanterat hos polisen. Det här är en oerhört negativ utveckling, polisen är inte till för att döda utan för att rädda livet på folk. Det går inte längre att titta på varje enskild händelse för sig. Rikspolisstyrelsen måste ta ett samlat grepp och undersöka orsakerna till att detta sker.

En annan forskare på området, Sven Granath på Brå, håller inte med Sarnecki utan menar snarare att det är en tillfällighet att det blev så många dödade under 2013:

– Det är två år som sticker ut i statistiken, men frågan är om man kan prata om ett trendbrott när det rör sig om så låga tal. Dessutom, 2012 var det inga dödsskjutningar. Inte 2007 och 2008 heller, säger han.

Polisen har samma uppfattning som Granath, men det är ju inget att förundras över eller ta på nåt större allvar. De är ju part i målet. Martin Lundin, kommissarie på Rikspolisstyrelsen menar att Sarnecki ägnar sig åt obefogade spekulationer:

Martin Lundin, poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen, är kritisk till Sarneckis ”spekulationer” och menar att det är alldeles för tidigt att tala om ett trendbrott.

– Jag tror att det handlar om tillfälliga variationer i statistiken. Om man tittar tillbaka på statistiken de senaste 19 åren har vi i genomsnitt haft en dödsskjutning per år. 2012 inträffade ingen och förra året fyra. Det har gått upp och ned, säger han till DN.

Vi det senaste fallet i Uppsala uppger samtliga tre poliser att de har skjutit. Om vittnesuppgifter om 7-8 skott stämmer kan det kanske vara sant. Samtidigt vet jag att polisen ibland ljuger om detta för att försvåra en utredning om ansvaret för dödsskjutningen eller skjutningen. Exempelvis så uppgav samtliga fem poliser i en grupp att de sköt mot Hannes Westberg i Göteborg år 2001. Men enligt alla filmer som finns på händelsen tar en av poliserna aldrig upp sitt vapen. Det är uppenbart att denne polis ljuger i utredningarna kring den skottlossningen. Vi såg det också i Husby förra året då polisen sköt ihjäl en man och ljög om händelseförloppet. En händelse som utlöste kravaller. Jag är övertygad om att lögner från poliser förekommer också i andra utredningar om när de skjutit eller skjutit ihjäl människor.

Intressant?
Media: DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements