Läkemedelsbolaget Meda fifflar med priserna

Det finns mediciner i Sverige som omfattas av högkostnadsskydd och subventioner. För sådana läkemedel krävs godkännande från Tandvård- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) för att prishöjningar ska vara möjliga. Men Stena-kontrollerade läkemedelsbolaget Meda har kommit på ett sätt att kringgå regelverket. Att fiffla. Att fuska.

Först arbetar man för att avföra det aktuella läkemedlet från de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. Meda lyckas göra detta när det gäller det vanligaste penicillinet, Kåvepenin. Därmed blev prissättningen fri. Såväl läkemedelsbolag som apotek började höja priserna som de ville. Olika apotek tog olika betalt och kunderna blev upprörda för att de helst plötsligt behövde betala mer. Då ansökte Med om att Kåvepenin återigen skulle hamna bland de läkemedel som ingick i högkostnadsskyddet. Men nu med ett mycket högre pris. TLV godkända ansökan. Meda tjänar ny mycket mer pangar på Kåvepenin än de gjorde innan.

TVL:s sätt att godkänna läkemedlet och Meda sätt att höja priset är vad jag förstår en konsekvens av det avreglerade och privatiserade apotekssystemet. Vi kommer att få se många liknande saker i framtiden där läkemedelsbolagen och apoteken genom tvivelaktiga metoder höjer priserna på läkemedel som subventioneras genom högkostnadskyddet. Agerandet är inget annat än fiffel och fusk. Inget som samhället borde acceptera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements