Tamiflu – en jätteblåsning

Tidigare skrev jag om läkemedelsbolaget Meda och dess prisfiffel kring det vanliga penicillinet Kåvepenin. Fifflet och fusket i det sammanhanget bleknar i jämförelse med jätteblåsningen Tamiflu, ett läkemedel mot influensa som inte verkar ha nån som helst effekt. Trots det har Tamiflu sålts för 20 miljarder till en mängd stater i hela världen. Stater som alltså gått på en enorm blåsning:

Efter flera års kamp föll förtagen till slut till föga och tusentals dokument sändes till Cochrane-gruppen. Och när de nu, efter ett verkligt hästjobb, publicerar sina slutsatser är läsningen föga smickrande för de inblandade företagen, myndigheter och regeringar:

• Bevis för att Tamiflu och Relenza påverkar smittspridning finns inte.

• Bevis för att Tamiflu minskar inläggningen på sjukhus, eller förhindrar svårare komplikationer, finns inte heller.

• Den enda fördelen enligt Cochrane-gruppen är att medlet förkortar influensasymtomen med en halv dag – från sex dagar till fem och en halv..

Cochrane och BMJ varnar nu för allvarliga brister i hela systemet, och kräver att WHO liksom ansvariga myndigheter tänker om. ”Skulle regeringar och ansvariga fatta samma beslut idag när alla bevis är kända?”, frågar de retoriskt.

Peter Gotzshe, en annan profil inom Cochrane-rörelsen, är ännu mer drastisk. Han kallar Tamiflu-karusellen för ”den största stölden i Europas historia”.

För att möjliggöra blåsningen och sälja enorma mängder Tamiflu hemlighöll läkemedelsebolaget Roche en stor mängd studier och forskningsresultat kring Tamiflu och dess effekter. Studier som vad jag förstår visar att läkemedlet är verkningslöst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements