En måstebok om avreglering och privatisering

Den stora omvandlingenBoknytt
Den stora omvandlingen
Kent Werne & Olav Fumarola Unsgaard (red)
Leopard förlag

En måstebok om avreglering och privatisering

Det här är en måstebok om privatisering och avreglering. Om riskkapitalet som inte tar några risker. Om konsekvenserna för samhället, om konsekvenserna på det privata planet. 5 kapitel med olika ingång, olika utgångspunkt och om olika områden som tidigare alltid var offentligt drivna verksamheter, men numera är delvis privatiserade som en följd av en ideologisk och politisk offensiv från starka intressen som vill gynna rika, och storföretag.

Boken består av ett antal fristående delar. Skrivna av olika författare. Kent Werne skriver om det så kallade riskkapitalet, bolagen som utan risk köpt upp offentlig verksamhet. Hur det började med Pysslingen och förskolor. Hur propagandan bedrevs, hur det gick, vilka det var osv. Hur det startade med hjälp av pengar som skulle varit allas, inte riskkapitalbolagens pengar. Vilka det är idag, Wallenbergs med EQT, Savéns IK Invest, Robert Andreens Nordic Capital, Harald Mix Altor osv. Detta kapitel är det mest intressanta. Mycket hårdfakta, intressant uppgifter. Viktigt.

En enda liten randanmärkning kring fakta har jag. Conni Jonsson är personen som fått vara en företrädare för EQT, men Wallenbergarna har genom Investor varit initiativtagare och är största ägare. På den punkten tycker jag inte Werne är tillräckligt tydlig även om han nämner kopplingen Wallenberg-EQT och att Wallenbergs tillsammans med Conni Jonsson varit inititivtagare till EQT. Det är förstås en petitess som inte på något sätt förminskar bokens väsentliga budskap och intressant information. Men Wallenbergarnas aktiva agerande i frågan visar att privatiseringstankarna och de nyliberala idéerna är djupt förankrade i den svenska finanseliten. Även Björn Savén IK Invest startades med hjälp från av ett företag kontrollerat av familjen Wallenberg, i det fallet SEB.

Malin Beeck skriver om skolkatastrofen. Upprörande om vägen till undergången. Vägen till Björklunds värdelösa skola där bara de som redan har det bara klara sig ordentligt. Om vägen till en klassegregerad och uppdelad skola. Cecilia Verdinelli skriver personligt om samma sak i sin artikel. Det näst mest intressant inlägget då det handlar om Göteborg, om skolor jag känner till. Inlägget berör helt enkelt lite mer.

I grunden är historien densamma i vården som i skolan. Nyliberala reformer har delat upp, privatiserat, skurit ner, försämrat för personalen, försämrat för all som är sjuka och behöver vård. Resurser har precis som på skolans område omfördelats från fattig till rik. Om detta skriver Shora Esmailian och Mikael Färnbo mycket bra. Sammantaget, en mycket bra bok för den som vill veta fakta bakom alla nedskärningar och privatiseringar. Varför, hur, vilka och de katastrofala resultat det hela fått. Inte för rika, men för fattiga. Inte för överklassen, men för vanligt folk.

Kort och gott. En måstebok om avreglering och privatisering.

Läs också: En granskning av välfärdens privatiseringSå försämrade Sverige kvaliteten i skolan

Läs mer: Arbetet, LM, GP, DT, Offensiv, AB1, 2, 3, 4, 5ETC1, 2, 3, 4, 5Arena1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, LTZ, Politism, Flamman, HH, SjöstedtKA, Röda Malmö, DN, ABCD, Moberg,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements