Tredje väg ur ukrainsk återvändsgränd

Som det ser ut just nu i Ukraina kan det se ut när nationalismernas och stormaktsintressenas logik accelererar in i militär förödelse. Reaktionär storrysk agitation i kollision med glödgad ukrainsk nationalism, Putinregimens imperieintressen mot västimperialismens agenda. Konfrontation ihärdigt uppladdad av mediestormar på alla sidor där budskapen smattrar i svart och vitt. Vi som lever i väststormen kväljs när liberalmedia plötsligt älskar barrikadstrider och tvättar ukrainska fascistgrupper vita. Ryska regimkritiker storknar när Putinreaktionärer med tjetjeniers blod över öronen, skrålar om minoritetsfolkens rättigheter.

För de ukrainska folkmassor – ukrainsk som ryskspråkiga – som bara ville bli av Janukovitj’ kleptomaner och slippa leva som fattighjon är den nuvarande spiralen förödande. Arbetande människor med gemensamma intressen av demokrati, jämlikhet och försörjning drivs isär av nationalistiska fanatiker och stormaktsintressen.

De ukrainska fascister som, enligt bedragare av Carl Bildts snitt, inte existerar besatte med EU:s och USA:s välsignelse centrala poster i den nya ukrainska regeringen har på sitt program att införa medborgarskap på ukrainskspråkig etnisk grund, förbjuda Regionernas parti och kommunister samt sopa undan varje historisk och kulturell länk till det ryska. Perfekt skräckscenario för storryska nationalister att jaga upp den rysk-ukrainska folkstämningen, förvandla folkprotesterna i Kharkiv och Donetsk mot korruption och fattigdom till paroller om Anschluss med Moskva och låta Putindömet marschera in och ta över.

Bakom Putins bandvagnar står ryska gas- olje- och finansoligarker alltmedan Kievregeringen sponsras av oligarker med västintressen. Demokrati och mänskliga rättigheter har föga med stormaktskonfrontationen att göra. Medan Putin larmar om ukrainsk fascism jagar hans pamjatfascister och kosacker kaukasier, vänsteraktivister och HBT-aktivister i Moskva. Medan Obama och EU-politiker brännmärker ryska övergrepp och annektering, släpps ukrainsk fascism rakt in i Europas maktsfärer.

Mot dessa ödesdigra alternativ kämpar hårt pressade ukrainska vänstergrupper, internationalister och demokratiaktivister. Medan Putinhantlangarna kan räkna med support från ryska gasrubler och EU-bulvanerna med IMF-miljarder står den tredje kraften ensam. Men den skulle kunna ha oss – och en värld av solidaritet underifrån mot både pesten och koleran.

Varken annekteringar eller sanktioner, varken Gazprom eller Bundesbank, Moskva eller Bryssel, öst eller väst – bara folkens demokratiska solidaritet över alla gränser. Stora ord? Fraser och besvärjelser? Nej, handfast praktiskt samarbete mellan alla dem som nyss samlades kring Världssociala forum och globala rättviserörelser – för en tredje väg ut ur återvändsgränderna. Kanske en dröm i nuvarande situation, men ändå något värt att kämpa för.

Ursprungligen en ledare från Internationalen, publicerad 28 mars. Uppdaterad och bearbetad utifrån dagsläget.

Intressant?
Media:  DN1, 2Bilderblogg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!