Långa fängelsestraff i mål om grova narkotikabrott

Stockholms tingsrätt dömde ut långa fängelsestraff i ett narkotikamål med flera tilltalade, däribland nio häktade personer.  Målet har gällt befattning med mycket stora mängder narkotika. Några av de tilltalade har dömts bl.a. för att i maj 2013 till Helsingborg låtit smuggla in drygt 63 kilo amfetamin och knappt 2 kilo kokain. Dessutom har förekommit försäljning av kokain från taxibilar (obs. inte Taxi-Tony-verksamheten som är aktuell i ett annat mål) och försäljning respektive förvärv av stora mängder amfetamin i andra delar av Sverige.

Två tilltalade har vardera dömts till fängelse tio år för bl.a. grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott. Övriga häktade har dömts för bl.a. grova narkotikabrott till fängelsestraff om tre till sex år.

Tre tilltalade, som inte har varit häktade och som påstås ha köpt kokain från taxibilar, har dömts för narkotikabrott av normalgraden för innehav av mindre mängder kokain. Straffen har bestämts till villkorlig dom med böter, skyddstillsyn respektive fängelse fem månader.

Huvudförhandlingen har pågått i drygt 20 dagar och omfattat bevisning bl.a. i form av i hemlighet avlyssnade samtal och telefonsamtal. En huvudfråga i målet har varit om flera av de åtalade, som ingått i ett ”kompisgäng”, även har utgjort ett brottsligt nätverk. Tingsrätten har funnit att det varit fråga om organiserad brottslighet som haft internationell anknytning.

Svensson/Sveriges Domstolar

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!