Att totalt privatisera vården skapar ökade klassklyftor

En man vid namn Richard Murray föreslår i DN att äldrevård ska finansieras med avgifter istället för skatt. Det är att skapa ett system som ensidigt gynnar rik. De har råd att betala vad de vill för vård. Kan göra så idag också, men omfördelning via skattesystemet garanterar ändå en viss minstanivå för vanligt folk, för arbetare, för fattigt folk.

Murray tycker det är ett problem att saker finansieras med skatt. Han anser att det vore bättre om mindre betaldes med skatt. Att det skulle bli mer pengar till välfärd då. Ett påstående som naturligtvis är dumheter. Verkligheten har sen länge motbevisat Murray. I USA finns gott om vård för rika, men väldigt dålig vård för fattiga. I USA kostar vården mer per person än i Sverige. USA har ett system som först och främst är baserat på privata försäkringar och avgifter. I sjukvård och i äldrevård. Äldrevård för fattiga finns i praktiken inte. Behövs kanske inte heller. Inte i nån större utsträckning. För fattiga lever inte så länge.

Påståendet att det skulle bli mer pengar till välfärd med privata försäkringar och avgifter är alltså totalt nys. Mer pengar skulle vi få om rika faktiskt betalde skatt, eller betalde den skatt de hade råd med. är det svårt att göra detta genom att öka skatterna för rika kan vi alltid sänka lönerna för de som tjänar mycket och höja lönerna för arbetare. Det skull ge mer pengar i skatt. Mer pengar till välfärd.

Det Richard Murray föreslår innebär inte mer pengar till välfärd. Det innebär en omfördelning av resurser från fattig rik. Ökad orättvisor. Det är hans förslag, kamouflerat under en falska välvilja. Kamouflerat av falska påståenden om reformer som knappt ökat sysselsättningen, men kraftigt ökat klassklyftorna och orättvisorna. Kamouflerat av lösa påståenden som mest liknar trollformler. Mumbo-jumbo. Det är fult, lögnaktigt, falskt, problematiskt. Klasskrig från överklassen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements