Demokratiskt sinnade poliser: finns ingen ny taktik mot folkmassor

Jag skrev häromdan om att polisens agerande vid ett SD-möte på Långholmen tydde på en ny polistaktik mot folkmassor utan dialog. En mer offensiv polistaktik. Vilka konsekvenser detta kunde få i Jönköping på 1-maj var jag också inne på. Min uppfattning byggde på ett uttalande från insatschefen Peter Matilainen som intervjuades på plats på Långholmen inklusive vad som rapporterats om händelsen efteråt.. Han var tydligt om att det inte fanns plats för dialog, utan störde folk möten eller på annat sätt begick ordningsstörande brott skulle polisen ingripa beslutsamt. Detta sätt att agera hade som jag förstod det tagits fram i samarbete med Säpo. Det var i alla fall vad Matilainen sa. Han vidhölls också att samma taktik som på Långholmen framöver skulle användas i hela landet.

Efter kontakter med demokratiskt sinnade poliser på flera håll i landet har det framgått att Matilainen inte har fog för sina påståenden. Polisen är fortfarande inriktad på dialog, men det kan finnas grupperingar inom polisen i Stockholm som är av en annan uppfattning. Sannolikt kan vi därför när det gäller motdemonstrationer mot fascist- och nazistmöten räkna med mycket blandat agerande från polisen i Stockholm eller när poliser från Stockholm är med i en insats. När det gäller små polisdistrikt kan vi vänta oss detsamma. Spänningen och de olika åsikterna inom Stockholmspolisen kan leda till besvärliga situationer för alla.

Vad det gäller polisen i Västra Götaland och Göteborg kan vi dock fortsatt förvänta oss dialog, en mer avvaktande inställning och en inställning inriktad på att lösa problem vid politiska manifestationer med så lite våld och tvångsmetoder som möjligt.

Inför 1-maj i Jönköping verkar det som om de falanger inom Jönköpingspolisen och Stockholmspolisen som vill ha dialog dominerar insatsen tillsammans med poliser från Göteborg med samma inställning. Inga skånepoliser kommer vad jag hört att delta i insatsen.

Intressant?
Mer: Fria1, 2, SVD, Arena,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements