Borrelia inte så farligt som det sägs

I dagens DN skriver en barnläkare, Mats Reimer, om den idag rätt välkända sjukdomen borrelia. Borrelia sprids med fästingar men är enligt läkaren inte en speciellt allvarlig sjukdom. Dessutom självläker den ofta och är i motsats till myten för det mesta lätt att behandla. 20-30% av alla fästingar bär på borrelia. Men även om någon blir biten av sådan fästing krävs det i allmänhet att den sitter kvar i mer än 12 timmar för att borrelia ska kunna överföras. Risken att smittas av borrelia från ett fästingbett är mycket liten, 1-2%.

Borrelia är inte resultatet av ett medicinskt experiment utan är något som naturens skapat. Redan ismannen Ötzi hade borrelia för 5 000 år sen. Inte heller är det sexuellt överförbart och sjukdomen ligger inte bakom  MS, alzheimers eller den påhittade sjukdomen morgellons.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Pingback: Borrelia och myter | PlusEtt Bloggen()

  • thove

    Lite farligt att ha en artikel som denna då fästingar är ett ökande problem. Klimatändringar och ökad habitat-fragmentering gynnar fästingars spridning. Men självklart ska man inte gå runt och oroa sig i onödan. Det är även alltid bra att ta död på myter som ger onödig rädsla. Har du fått borrelia? jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4315/har-du-nagonsin-fatt-borrelia

    • Det som framförallt lett till att vi har mer fästingar är att det finns fler rådjur.