Miljardärer är inte problemet – ojämlikhet är det

När Tove Lifvendahl i SVD skriver att miljardärer inte är problemet har hon rätt. Men det betyder inte att det behövs fler rika eller att det är bra att de allra rikaste i Sverige kontrollerar 90% av allt kapital (förmögenhet, mark, fastigheter, företag etc). Miljardärer är inte problemet, men miljardärer är ett tydligt symptom på problemet. Ojämlikhet. Klasskillnader. Ojämnt fördelad rikedom. Ett problem som visar sig på många sätt. Fler sjuka människor, högre brottslighet, fattigdom, tiggeri.

Ojämlikhet är ett problem som behöver lösas. Det görs inte genom fler filantroper eller fler riskkapitalister. Det leder snarare till motsatsen. Fler problem.

Vänstern avskyr inte rikedom som Maria Ludvigsson hävdar. Vänstern avskyr ojämlikhet och orättvisor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Unified Spontaneity

  tumören är inte problemet det är bara ett symptom på okontrollerad celldelning 😉
  fråga: är du emot kapitalismen som system?

  • Ja. Jag är dock inte emot privat ägande eller marknadslösningar om de är det bästa för ett visst problem även i ett socialistiskt system. Men frågan är rätt ointressant i detta sammanhang som handlar om hur vi kan göra det bättre i Sverige här och nu.

   För övrigt är en tumör inte ett symptom. Det är själva sjukdomen. Jag anser inte att enskilda människor, oavsett vilka de är, är en sjukdom.

 • Unified Spontaneity

  tack för dit svar om kapitalism.
  Sen finns iof godartade tumörer 😉 men inget godartad i kapitalackumulation hihi