Stort bedrägeri mot Volvo och Saab

En 38-årig mjukvaruinköpare har tidigare dömts till sex års fängelse för att ha lurat Volvo Personvagnar och försvarskoncernen Saab AB på över 30 miljoner kronor. Nu har ett företag belagts med kvarstad då det varit mottagare av en del av pengarna.

Mannen har lurat till sig pengar genom att lägga falska beställningar på mjukvarulicenser till egna företag i Storbritannien och Sverige. Först som inköpare på Volvo Personvagnar, sen som inköpare på Saab. Utbetalningar från Volvo och Saab har mannen själv attesterat. Bedragaren har förutom fängelsstraffet också dömts till att betala mer än 26 miljoner kronor i skadestånd till Saab samt 7 miljoner kronor i skadestånd till Volvo Personvagnar.

Mannen har dessutom dömts för ekonomiska brott såsom bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll vid ett tidigare tillfälle. Ett företag han drivit gick i konkurs år 2010.

Straffet förefaller extremt hårt. Normalstraffet vid försök till mord är cirka 6 år. Att dömas till 6 år för ekonomis brottslighet är orimligt i ett sådant perspektiv. Att dömas till så stora skadestånd som det handlar om är också orimligt. Det är möjligt att det var så mycket han stal, men de pengarna finns ju knappast kvar allihop och därmed har mannen inte nån som helst möjlighet att betala. Skadeståndet innebär därför i praktiken att mannen döms till fortsatt tveksam och brottslig verksamhet. Det verkar ju inte var ett vettigt förfarande.

Ett av de företag som använts som mottagare för pengarna är enligt Computer Sweden det svenska företaget Lipher AB. Tingsrätten har beslutat att frysa tillgångarna i företaget. I styrlsen för Lipher sitter två personer som verkar vara far och son. Ingen av dem är 38 år gammal så ingen av dem kan vara den person som dömts för brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements