Var tredje såld banan är ekologisk

Ekoweb har gjort en sammanställning av marknaden för ekologiska bananer i Sverige. Sedan bananlarmet under senare hälften förra året har den ekologiska bananförsäljningen ökat dramatiskt. Detta trots att det varit stora leveransproblem eftersom vädret i Dominikanska Republiken, varifrån majoriteten av ekobananerna kommer, varit besvärligt.

Bananer

– Sveriges ekoandel när det gäller bananer ligger på mellan 30-35 procent. De två största aktörerna ligger på så hög andel som runt 50 procent. Alla aktörer som vi varit i kontakt med säger att andelen kunde varit ännu högre om man bara kunnat leverera, säger Cecilia Ryegård, Ekoweb.

Hemköp har som mål att alla bananer de säljer ska vara ekologiska år 2015 medan Pressbyrån och 7-Eleven redan nu bara säljer ekologiska bananer.

I ett europeiskt perspektiv står sig Sverige mycket väl med en mycket större andel ekologiska bananer än Europa som helhet. Den ekologiska andelen av den totala bananförsäljningen i Europa uppskattas till ca 10-15 procent.

Svensson/Ekoweb

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements