Det värsta med EU-valet

Fascist- och högerextremistpartiernas framgångar över hela EU är förstås det värsta med EU-valet. Att Front National blir största parti i Frankrike, ett av Europa största och viktigaste land, är naturligtvis mycket obehagligt och väldigt oroande. Ett kapitalt misslyckande för den franska vänstern. I Danmark har Dansk Folkeparti blivit största parti osv. De högerextrema partierna har gått framåt i många länder. Sverigedemokraternas (SD) oväntade stora framgångar i Sverige är ett annat resultat som inte känns speciellt bra.  Partiet är allt annat än rumsrent. Samtidigt har fascister inte haft framgång överallt, inte i Spanien och inte i Portugal.

I Sverige har det återigen visats att opinionsundersökningarna inte förmår fånga sverigedemokraternas väljare och partiets stöd i opinionen har underskattas. Nästan 10% av rösterna är ett skrällresultat som ger 2 mandat. Ju längre söderut vi kommer i Sverige ju bättre resultat har SD få¨r om vi ser på siffrorna läns och regionvis. Tittar vi på kommunbasis så ligger SD över 20% i de flesta kommuner i Skåne med undantag för kustbandet i väster och söder samt Lund. I sjöbo blev SD största parti och i en lång rad andra kommuner näst största parti. I Västra Götaland gör SD ett mycket sämre val i Göteborg och faktiskt i hela göteborgsomårdet än i resten av regionen. Endast i Dalslandskommunen Färgelanda har partiet fått över 20% av rösterna. I övriga Sverige har de inte någon stans kommit över 20%. I Stockholmsområdet liksom Gotland, Västerbotten och Norrbotten har SD lägre stöd än i snitt.

I själva Göteborg, där SD alltså fått ett lågt stöd i EU-valet med ett resultat på 7,8% av rösterna har partiet stöd av över 10% av väljarna på Hisingen. I Centrum är resultatet nere på 5,6%. På Hisingen är stödet högst i Backa, Tuve, Kärra, Rödbo och Säve med röstsiffror på mellan 15 och 23%. Även i Länsmansgården har de fått en stor andel av rösterna. I stor utsträckning handlar detta om arbetarområden med ”vit” arbetarbefolkning och många finländska invandrare. Samma tendens finns i liknande områden i väster och öster med nästan 20% av rösterna i södra Rannebergen.

Det är inte bar med sverigedemokraternas framgångar men vi kan konstatera att där ett klart och tydligt motstånd visats har de färre röster än på andra ställen. Den exponering motdemonstrationerna fått i media har dock sannolikt gett dem fler röster på annat håll, om än inte i de tydligt antifascistiska fästena som exempelvis Göteborgområdet och Malmö-Lund.

Intressant?
Mer: Skanskan1, 2, 3, NSK1, 2, 3, LT1, 2, 3, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Det värsta med EU-valet”

Kommentarer är stängda.