Orange is the New Black – andra säsongen

Detta är en bra TV-serie. En mycket bra TV-serie. Om kvinnor. Kvinnor i fängelse. Andra säsongen av Orange is the New Black är tydligare i sin kritik av korruption, USA:s fängelse och rättssystem än vad den första delen var. Samtidigt är den faktiskt inte lika bra som den första delen. Det som förundrar mig lite är hur irrationella många personer som i verkligheten knappast skulle varit det beskrivs i serien. Det gäller kanske framförallt seriens huvudperson, Piper Chapman (spelas av Taylor Schilling som jag för övrigt tycker gör bättre ifrån sig i filmen The Lucky One), men också en del andra.

Orange is the new Black

Andra personer i denna andra del av serien är inte trovärdiga på andra sätt. De borde vara knäppare, mer osammanhängande som människor. Ingen i serien känns egentligen så trasig som de kvinnor jag i verkligheten träffat och som suttit i fängelse. Kanske med undantag av Taryn Mannings rollfigur, Tiffany ‘Pennsatucky’ Doggett. Det är lite märkligt eftersom det förekommer mycket våld. Dessutom kanske också mer sex än i ett verkligt fängelse.

Allra sämst i den nya serien är dock parodin på politiska aktivister. Ingen politisk aktivist skulle bete sig så jävla dumt i fängelset som den unga kvinnliga aktivisten.

Bäst i serien tycker jag Kate Mulgrew är, hon spelar en karaktär som kallas för Red, en rysk kvinna som blivit kriminell då männen runt henne var usla på att vara kriminella och på det mesta annat också. Bra är också Laura Prepon som den manipulerande och obehagliga karaktären Alex Vause.

Boken som TV-serien byggs har nyligen översatts till svenska och finns att köpa på såväl Bokus som Adlibris 

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements