Löfven: Maxtak för storleken på barngrupper i förskolan

Stefan LöfvenIgår talade Löfven i Almedalen. Innan dess hade han en presskonferens. På den lade han fram ett förslag om maxtak vad det gäller gruppstorleken i förskolan. Taket vara max 15 barn per grupp i åldrarna 1–3 år. Reformen kostar 1,1 miljarder årligen och ska införas 2016. Förslaget togs också upp i hans tal. Förslaget välkomnas av Miljöpartiet och Vänsterpartiet:

Enligt Jonas Sjöstedt är s-förslaget om max 15 barn per grupp i åldrarna 1–3 år i stort sett identiskt med vad V förespråkat sedan 2010.

– Vi tycker att det är en väldigt bra satsning på kvalitet i förskolan.

[…]

Sjöstedt hänvisar till att Socialdemokraterna har fortsatt svårt att få med sig opinionen.

– Det bekräftar bilden av att de kommer att behöva sannolikt två partier för att kunna regera. I praktiken handlar det om att de ska gå till oss eller till de borgerliga mittenpartierna, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedts kommentar går i linje med det vi flera gånger sett från hans sida. Han vill ha ministerposter, han vill att Vänsterpartiet ska sitta i regeringen. Det betyder att flirta med socialdemokraterna och peka på all de frågor där de är överens och glömma bort frågor där de är oense eller som är känsliga för Vänsterpartiet. Det är en dålig taktik på lång sikt. Det har vi sett i Norge och Danmark där regeringsmedverkan medfört kraftigt minskat stöd för Vänsterpartiets systerpartier Sosialistisk Venstre (SV) och Socialistisk Folkeparti (SF).

Samtidigt är det klart att socialdemokraterna behöver stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet om vi ska kunna få en regering som eventuellt kommer att för en politik som är annorlunda än den nuvarande borgerliga regeringens. För det krävs dock mer än Vänsterpartiets stöd för en socialdemokratisk regering. Det krävs också att folkrörelser utanför parlamentet agerar för en annan politik, utövar påtryckningar för en politik som mer går i linje med folkets intressen än vad den borgerliga regeringens politik gör.

Men för att återgå till den ursprungliga frågan. Maxtak på gruppstorleken i förskolan. Det är ett vettigt förslag och det har stöd från samtliga partier som kan tänkas utgöra udnerlag för en regering ledd av socialdemokraterna. Det är bra.

Intressant?
Mer: Högberg, Skanskan, NSK, LT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements