Minskad alkoholkonsumtion bland ungdomar

För första gången på nästan tio år ökade alkoholkonsumtionen under 2013 och uppgick till 9,9 liter ren alkohol per invånare. Det framgår av rapporten ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2013” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) presenterat.

Alhohol

– Under senare år har konsumtionen legat på cirka 9,5 liter per invånare och år, i 2013 års undersökning ligger den på 9,9 liter. Om det här är ett trendbrott eller en tillfällig uppgång ser vi först i 2014 års rapport, säger Håkan Leifman, direktör på CAN, i en kommentar.

Konsumtionen har ökat för både sprit, starköl och vin. Vin är den alkoholdryck som konsumeras mest. År 2013 stod vin för 40 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion följt av starköl med 29 procent, sprit 23 procent, folköl 6 procent och cider 2 procent.

Samtidigt har konsumtionen bland ungdomar fortsatt minska:

Ända sedan 1971 har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) varje år undersökt niondeklassarnas drogvanor. Resultat från den senaste enkäten presenteras i Almedalen i dag. Och den sjunkande konsumtionen av öl, vin och sprit bland unga håller i sig. 46 procent uppger att de har druckit alkohol någon gång under det senaste året.

– Vi ser en långsiktig trend till en nedgång. Färre elever svarar att de har druckit alkohol det senaste året. I årets mätning är det faktiskt den lägsta sedan vi började mätningarna, och det är en mätperiod som har pågått sedan 1971. För 15 år sedan låg det på över 80 procent, så det har skett en jättestor nedgång, säger CAN:s direktör Håkan Leifman.

Även den ålder när man dricker sig full första gången stiger, visar CAN:s senaste undersökning. 7 procent av eleverna i årskurs 9 uppger att de har varit berusade vid 13 års ålder. Det är den lägsta andelen hittills, och ett mycket glädjande resultat, enligt Håkan Leifman.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements