En alkoholutredare utan kontakt med verkligheten

Drickandet av alkohol minskar i Sverige. Framförallt bland ungdomar där det minskat kraftigt under flera år och minskat lite mindre under lång tid innan dess. Det innebär att problemet minskar och att det knappast behövs några speciella åtgärder för att minska tillgången till alkohol. Att det blivit lättare att få tag på alkohol har uppenbarligen inte ökat bruket av alkohol. Detta tycks regeringens utredare, Jörgen Hettne, av näthandel och hemleverans av alkohol helt missat. Han har därför gjort en utredning som av hans debattartikel i DN att döma saknar verklighetskontakt.

Det finns alltså ingen anledning att förbjuda nåt som inte är viktigt, som exempelvis näthandel med alkohol. Näthandeln står för en mycket, mycket liten del av alkoholförsäljningen och har alltså noll betydelse för alkoholbruket i Sverige. Försäljningen är i det stora hela inget att bry sig oavsett om det finns företag i Sverige som tjänar pengar på den eller inte. Inte heller när leveransen sker spelar nån som helst roll. Dessutom är det ju omöjligt att kontrollera så en lagstiftning om det vore bara löjlig. Att förbjuda nötbutiker är ju i praktiken inte heller möjligt. Det är bara att ha ett företag i ett annat land och låta det sälja alkoholen. Utredningen som Jörgen Hettne presenterat känns bara löjlig. En meningslös utredning med meningslösa och delvis okontrollerbara förslag.

Alkoholbruket i Sverige minskar. Det finns ingen anledning att göra nånting när det gäller alkoholförsäljningen i Sverige. Problemet med alkohol blir ett allt mindre problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements