Världssamfundet måste agera mot Israels attacker mot Gaza

Israel trappar nu upp våldet mot Gazaremsan. Under de senaste dagarna har omfattande bombanfall genomförts och den israeliska armén förbereder sig nu på att gå in med marktrupper.

– Israel beskjuter ett av världens mest tätbefolkade områden. Det är uppenbart att civila palestinier ska dödas. Världssamfundet måste nu agera kraftfullt. Israels agerande strider mot folkrätten och folkrättsbrott måste få konsekvenser! säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson.

Den senaste våldsvågen utlöstes av att tre israeliska tonåringar hittades mördade på Västbanken i vad som bör betecknas som ett helt vanligt civilt brott och ingen krigshandling.  De brutala morden på de tre israeliska tonåringar och det följande mordet på en palestinsk pojke är en följd av Israels ockupation av Västbanken och isoleringen av Gaza. Desperation, rädsla och hat föder våld.

Judar för Israelisk-Palestinsk Fred värdesätter för sin del att såväl Abbas som Netanyahu tar avstånd från de fruktansvärda dåden. Det finns möjlighet för besinning och fredsförhandlingar – om viljan finns. Våld föder våld, en fortsatt upptrappning av hämndaktioner och ännu fler bosättningar på palestinsk mark hotar såväl israelers som palestiniers liv och hälsa.

JIPF i Sverige menar att det finns möjlighet för besinning och fredsförhandlingar – om viljan finns. Våld föder våld, en fortsatt upptrappning av hämndaktioner och ännu fler bosättningar på palestinsk mark hotar såväl israelers som palestiniers liv och hälsa.

– Förbudet mot att attackera civila är absolut i folkrätten och det gäller självklart israeler såväl som palestinier. Även Hamas raketbeskjutning in mot Israel strider mot folkrätten menar Vänsterpartiets Hans Linde. Men ett brott mot folkrätten legitimerar inte att ett helt folk straffas, eller ytterligare övergrepp, säger han vidare.

Under onsdagen fortsatte den israeliska militären att bomba Gaza. Sedan Israel inledde sin senaste offensiv har över 400 platser över hela Gazaremsan attackerats och 400 ton sprängämnen använts, vilket har resulterat i 53 palestinska dödsoffer och 465 skadade. Bland onsdagens 22 dödsoffer fanns nio barn.

Samtidigt har israeliska myndigheter uppgett att över 200 raketer avfyrats från Gaza.  Den israeliska armén har också fortsatt att patrullera gränsen mot Gaza efter att 40.000 reservister kallats in. Israels president Shimon Peres uppgav dessutom  i en intervju med CNN att Israel kommer att inleda en markinvasion om raketbeskjutningarna inte upphör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements