Stoppa bombningarna av Gaza

I Gaza dödas civila, bland dem många barn och kvinnor, rasistiska mobbar har gått bärsärkargång mot arabiska medborgare i Israel, människornas rädsla både i Israel och Palestina har nått outhärdliga nivåer och den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket har intensifierats.

Utan möjlighet att gömma sig har Gazas befolkning utsatts för omfattande terrorbombningar under de senaste dagarna, mer än hundra palestinier har hittills dödats och flera hundra har skadats. Israelerna i sin tur får utstå rädslan att aldrig veta när eller var nästa raket kommer att falla. Inget av detta behöver ske. Alla israeler och palestinier förtjänar säkerhet, rättvisa och jämlikhet.

Ockupationen är den grundläggande orsaken till denna konflikt. Ockupationen förvägrar den arabiska befolkningen dess grundläggande mänskliga rättigheter, medan den värderar judiska liv högre än andras.

Hets mot palestinier har inte enbart blivit allmänt accepterat utan används som politiskt verktyg av Israels ledande politiker. Långt före den senaste våldsupptrappningen, innebar vardagen för palestinierna att allt fler bosättningar tar över deras mark och hem, och att de systematiskt utsätts för våld och kontroll i alla områden i livet, bara för att de inte är judar.

Det senaste och mycket synliga våldsutbrottet mot palestinier på gatorna i Jerusalem och på andra håll skedde inte i ett tomrum.

De få israeler som modigt talar ut mot sin regerings omänskliga politik ska veta att de har stöd från omvärlden. De palestinier som dagligen utsätts för misshandel ska veta att de är sedda.

Endast genom att kämpa mot ockupationen och för verklig jämlikhet kan denna konflikt få ett slut.

Judar för Israelisk-Palestinsk fred anser att roten till detta våld ligger i den israeliska regeringens prioritering av ockupationen framför palestiniernas och israelernas liv och hälsa. För att få slut på denna pågående fruktansvärda blodsutgjutelse uppmanar de den svenska regeringen att agera omgående inom ramen av EU för att få en vapenvila mellan Hamas och Israel.

Intressant?
Media: SVD, DN, EX,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements