Ekis Ekman gör det lätt för sig

I en ledare i ETC skriver Kajsa Ekis Ekman att det som kärvs för att lyckas är hårt arbete. Förutsatt att all har samma tekniska, praktiska och social möjligheter. Begåvning, arvsanlag osv har inget med saken att göra. Det är naturligtvis bara dumheter. Det är att göra det lätt för sig. Att hårt arbete krävs är naturligtvis självklart. Att lika möjligheter, tekiniskt, utbildningsmässigt, socialt och ekonomiskt krävs är också självklart.

I dagens värld har alla inte samma möjligheter på grund av att förutsättningarna och möjligheterna avgörs av var du föds, i vilken familj du föds, i vilket land du föds och vilken etnicitet eller vilket kön du föds med. Där är jag och Ekis Ekman helt överens. Men även om de sakerna skulle vara lika kan ändå inte alla människor bli exakt vad de vill.

Jag hade inga möjligheter att bli en bra fotbollsspelare. Jag har lagt ner en massa timmar och spelat en massa, men jag har alltid varit en rätt värdelös fotbollsspelare. Jag har nämligen noll och ingen bollkänsla. Ser dessutom skevt och vint, så även med glasögon eller linser har jag svårt att bedöma var bollen är. Så sport har jag aldrig kunnat bli bra på. En mycket kortväxt person kan inte bli en riktigt bra höjdhoppare. En liten och tunn person blir inte en bra handbollsspelare hur den än tränar osv.

Min fru är bra på matte, jag är dålig. Jag kan inte addera tresiffriga tal, knappt tvåsiffriga, i huvudet, min fru kan addera vad som helst utan problem. Jag har läst mycket, mycket mer matte än min fru. Tränat i tusentals timmar. Inte har jag blivit bättre än hon trots det.  Jag har en vän, en författare. Han har bott i Sverige i nästan hela sitt liv. Han kan inte skriva svenska, han kan inte prata ordentlig svenska, men han har skrivit flera romaner på sitt eget språk, finska. Han är smart, intelligent, men hur han än tränat, tusentals timmar har han lagt ner, så har han inte kunnat lära sig svenska ordentligt. Så nog finns det arvsanlag som har betydelse också. Det hoppar Ekis Ekman nästan helt över. Hon gör det lätt för sig.

I verkligheten kan inte vems som helst bli vad som helst, även om träning och övning kan innebär att det ändå kan gå bra på de mest skilda områden. Jag hade nästan lika högt betyg i matte och fysik under hela min skolgång som i de andra ämnena. Ibland lika bra, ibland lite lägre, men jag fick jobba mycket hårdare för fysik och mattebetygen. Men nån Turing-pristagare skulle jag aldrig kunna bli.

Det finns talang, det finns intressen, det finns arvsanlag. Sådant har också betydelse. Det säger Ekis Ekman till slut också, lite med vänsterhanden, i förbifarten, utan att göra väsen av det. För att tona ner, eller för att hon inte tycker det är viktigt? Jag vet inte. Men slagsidan i ledaren är tydlig. Jag tycker hon gör det lite enkelt för sig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements