Stor skogsbrand tar liv

Den största skogsbranden i Sverige i modern tid har nu tagit ett liv. En 30-årig man har hittats svårt bränd och död. Det kunde lika gärna ha varit fler döda då en lastbilsförare med nöd och näppe kunde räddas undan branden och flera personer som frivilligt begett sig in i området, på grund av nyfikenhet eller nåt annat är oklart, omringades av elden. Den döde mannen hittades strax norr om Stabäck.

Flera byar och småorter har evakuerats men den evakuering av Norberg med 4 500 invånare som planerats kunde undvikas på grund av de svaga vindar som rådde igår. Det total antalet evakuerade är över 1 000 stycken. Evakuering av Norberg kan det ändå bli framöver om branden inte kan bringas under kontroll.

Skogsbranden i Bergslagen, främst de västra delarna av Sala kommun, är en av de största skogsbränderna i modern svensk historia, men ännu inte den allra största. Media och myndigheter har fel på den punkten. I motsats till andra riktigt stora skogsbränder är detta dock den enda som drabbat ett relativt tätt befolkat område. Branden har främst drabbat skog som ägs av statliga företaget Sveaskog och det stora privata skogsbolaget Stora Enso. Omkring 1 500 ha skog har brunnit.

För att få branden under kontroll har Sverige begärt hjälp från andra länder för första gången någonsin och har fått låna tre flygplan från Italien som ska användas för att delta i släckningen och bekämpningen av branden.

Effekterna på naturen av en skogsbrand i den här storleken anses i allmänhet vara positiva. En mängd djur och växter som annars skulle vara hotade gynnas av skogsbränder som ju är något som är naturligt förekommande i alla skogstrakter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Uppdatering 11.29: Nu finns det uppgifter om att det kan handla om 10 000 ha skog. I så fall är det Sveriges störst skogsbrand i moderna tid utan konkurrens.

Advertisements