Det är klart det finns hederskulturer

Jag har självt levt i en. På Kreta där jag bodde och arbetade i nästan ett år i min ungdom. Det var på den tiden en klart uttalad hederskultur. I en del av de byar där jag arbetade och bodde fick jag inte prata med kvinnor utan att andra män var närvarande, deras man, bror, mannens bror, far eller nåt sånt. Jag träffade flera personer som mördat i hederns namn och nu levde långt från hembyn för att inte bli mördade själva i vendettor som pågått i årtionden. De mördade för att nån råkat förolämpa nån i släkten, nån uppvaktat fel tjej eller råkat orsaka döden för nån släkting i nån olycka. Nästan vad som helst kunde tas som anledning om de uppfattade att deras eller familjens heder förolämpats.

Kvinnor giftes bort med lämpliga män. Med män som hade tillgång till tillräckligt med jord, ett bar jobb etc. Kärlek var inte en del i ekvationen såvida inte äktenskapet genomfördes genom kidnappning för att en viss man var kär i en viss kvinna. Ett sådant äktenskap var ett av de allra värsta i en av de byar jag bodde i. Kvinnan misshandlades och fick inte lämna huset. En 14-årig tjej i en familj vi kände hyggligt bra efter många besök i byn under årens lopp (när jag bodde i byn var hon 8-9 år gammal) giftes bort med sin äldste brors kompis. Det var brodern som bestämde detta. Fadern var död sen många år tillbaka då han sprängde sig i luften när han fiskade med dynamit.

Så nog finns det hederskulturer. Inget snack om saken. På Kreta är det mycket bättre idag än för 40 år sen när jag levde där, men en del hederstraditioner lever kvar. På andra håll i områdena runt östra Medelhavet finns det kvar i större utsträckning, ingen tvekan om det. Hederskulturer finns, att förneka det är att förneka verkligheten, men det har inget med religion att göra, Kreta är exempelvis kristet kan jag påpeka för den som inte vet det. Jag har sett åtskilliga så kallade feminister förneka existensen av hederskulturer och avfärda påståenden om hederskulturer som rasistiska konspirationsteorier. Samma personer anser ofta själva att de är ”rasifierade” och antirasister. Jag menar att dessa personer är antifeminister i praktisk handling, sprider förvirring om vad rasism är, försvårar kampen för jämställdhet och jämlikhet samt försvårar kampen mot rasism och andra typer av förtryck.

Det finns även andra kristna västerländska samhällen där hederskulturen har stort inflytande. Exempelvis USA med den vapenkultur som finns där. Samma inställning till vapen som finns i stora delar av USA och bland stora delar av USA:s befolkning finns också på Kreta. Hela grunden för denna vapenkultur är hederskultur.

Det är klart att vapenkulturen i USA, hederskulturen på Kreta eller på annat håll är saker som är dåliga som som ska och kan kritiseras. Något liknande finns inte allmänt i vårt land längre, utan bara i en del mindre minoritetsgrupper. Det är självklart inte heller något som vi kan acceptera.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements