Piketty, borgerlig media och vänstern

Thomas Piketty

Thomas Piketty

Det är en märklig historia, den om Thomas Piketty och vänstern. Borgerlig media har nämligen bestämt att Thomas Piketty är vänsterns nya gud. I vänstern finns dock inte sådan åsikt. Kanske hos en och annan individ, men det handlar knappast om nån jättelik idoldyrkan. Han har sannolikt skrivit en rätt bra och mycket intressant bok, men kultstatusen är nåt som borgerlig media hittat på.

Efter att borgerlig media således hittat på och förklarat att vänstern har en ny idol upptäcker borgerlig media att de inte gillar vad Piketty skrivit. Alltså är vänstern dålig som tagit en som skrivit nåt som borgerlig media tycker är dumt till idol. Det blir lite knäppt. Debatten om Piketty hit och dit är nåt som enbart förs i borgerlig media och inte inom vänstern. Piketty och hans boks betydelse för svensk vänster är sannolikt mindre än Andreas Malm och hans intressanta böcker om imperialism och klimat. Vad borgerlig media tycker om Piketty och att borgerliga media anser att Piketty är vänsterns nya superhjälte är därför ganska ointressant. Det säger ingenting om vänstern och verkar mest vara till för att skapa nån anledning att gnälla på vänstern.

Det finns ingen slocknad stjärnglans, förutom i borgerlig media. En märklig historia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements