Att poliser utreder sig själva är det normala

Efter polisövergreppen och övervåldet i Limhamn har polisen anmält sig själv och låtit sina vanliga utredare utreda det hela. Att internutredningsenheten inte har jour på helgen är anledningen. Det har fått gammelmedia att reagera.

Men ärligt sagt, det är ingen skillnad på om internutredningsenheten eller vanliga utredare gör jobbet. Även internutredarna sitter ju i samma hus, samma lokaler som de andra poliserna och har tidigare arbetat med dem på olika avdelningar. Att låt internutredare från samma polisdistrikt som de poliser som ska utredas sköta saken gör ingenting bättre. Det innebär nämligen också att polisen utreder sig själv. Ett orimligt förhållande.

I Norge och Storbritannien utreds polisers misstänkta brott av en oberoende myndighet. I Frankrike, Italien och Grekland finns flera olika poliskårer. Vid misstänkt brott i den ena utreds det av den andra. Sverige borde utan problem kunna ha det som i Norge och Storbritannien. Som det nu är alla utredningar om poliser misstänkta brott utsatta för jävsmisstanke och inte trovärdiga.

Intressant?
Media: DN, SVD, Skanskan1, 2, 3, NSK1, 2, 3, Annarkia, Röda Malmö, Motkraft, ETC, Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements