Jag kan inte fatta hur folk kan bli förgiftade av vit flugsvamp

Ingen ska ge sig ut och plocka svamp om de inte vet nåt om svamp. Alla som vet nåt om svamp vet att vita svampar ska undvikas. De som vet väldigt mycket vet att det finns enstaka vita svampar som kan ätas, som vårmusseron. Men de växer främst i gräsmattor, parker och glesa lövskogar. Dessutom finns snöbollschampinjoner som är vita med skivor som aldrig är vita. Champinjoner är inte så vanliga i det vilda och växer inte främst i skogen utan på gräsmattor, i beteshagar etc. Vet en person inte skillnaden mellan en snöbollschampinjon och vit flugsvamp ska vita svampar inte plockas.

Vit flugsvamp

Vit flugsvamp

Numera finns det så mycket kantareller och trattkantareller i våra skogar att det faktiskt räcker med att vara inriktad på att plocka dem. För den som tycker om att rensa svamp är väl också soppar som Karl-Johan värda att plocka. Alla andra svampar är det bara att skita i. Plockas enbart kantareller finns det dessutom inte en chans att någon farlig hamnar i svampkorgen. För de flesta människor räcker det med att plocka kantareller och ingen annan svamp.

Den som plockar och äter vita svampar utan att veta nåt om svamp är ju i det närmaste självmordsbenägen. Att ägna sig åt svampplockning utan att veta det minsta lilla är farligt, ingen tvekan om det. Vill du plocka svamp, skaffa en svampbok, plocka bara svampar du vet vilka de är, plocka främst kantareller. Det gör det enklare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements