Rån för revolutionen: Blekingegadeligan inifrån

Rån för revolutionenDen danska så kallade Blekingegadeligan rånade värdetransporter och postkontor i Danmark under 1970- och 80-talet och skickade pengarna till befrielserörelser i tredje världen. Gruppen har på senare år uppmärksammats i böcker och tv-serier. Nu kommer för första gången aktivisternas egen berättelse.

Genom historiska dokument och unika intervjuer skildrar Gabriel Kuhn historien om den danska vänsterns svarta får. Medlemmarna berättar om sina lagliga och olagliga aktiviteter, samarbetet med palestinska PFLP och vardagen som kriminell i revolutionens tjänst.

Rån för revolutionen ger en djup inblick i gruppens teoretiska utveckling, från sextiotalets maoism till ekonomiska teorier om det ojämna utbytet mellan rika och fattiga länder. I centrum står dock de praktiska frågorna om hur man som invånare i ett imperialistiskt land kan göra konkret skillnad och bidra till en socialistisk utveckling.

Boken är ett viktigt bidrag till vänsterns historieskrivning. Blekingegadegruppens perspektiv på global rättvisa är högaktuellt i en värld där de före detta kolonierna fungerar som den rika världens fabrik och klyftan mellan fattig och rik bara växer.

Boken ges ut av Förlaget Korpen i samarbete med Verbal förlag.

Läs också: Kidnappningen av Jörn RausingLars Hedegaard gør hele venstrefløjen til sympatisører af BlekingegadebandenBlekingegadebanden og myterneFra revolutionær socialist til reaktionær fremmedhader

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements