Syrianskamatch anmäld för misstänkt mutbrott

En match mellan Syrianska FC och Jönköpings Södra den 25 augusti har anmälts av Svenska Fotbollsförbundet på grund av misstankar om mutbrott, om att matchen var uppgjord.

Anmälan grundar sig på rapporter om avvikande spelmönster från Svenska Spel och UEFA samt granskning av en filmupptagning från matchen.

SvFF ser inte att ytterligare utredningsåtgärder från förbundets egen sida kan fastställa om brott begåtts, utan förbundets förhoppning är att en förundersökning (med de utredningsåtgärder polisen kan vidta) kan bringa klarhet i detta.

SvFF har informerat de berörda föreningarna om polisanmälan. Det finns inte anledning att anta att någon hos Jönköpings Södra IF har begått något brott. SvFF kommer att bistå polisen med all information som kan anses nödvändig.

Redan förra veckan stoppade Svenska Spel allt spel på matcher med Syrianska FC.

Klubben och dess företrädare förnekar att ska ha förekommit några som helst oegentligheter:

Av vad vi har förstått från uppgifter i media pågår eller kommer det att inledas någon form av utredning kring matchen. Syrianska FC välkomnar en sådan utredning enär vi är fullständigt övertygade om att inte någon anknuten till Syrianska FC på något sätt har varit inblandad i oegentligheter.

Skulle en sådan utredning eller den utredning vi själva just nu bedriver mot förmodan komma fram till annat kommer det att leda till kraftfulla åtgärder från klubbens sida. Syrianska FC står med både ledning och spelare bakom de grundläggande värden som kännetecknar idrotten och vi tar bestämt avstånd från alla former av handlande och beteenden som inte rimmar med dessa kärnvärden.

I media säger föreningens ordförande Fikri Hales att det inte finns nån grund för misstankarna om brott:

Syrianskas ordförande Fikri Hales säger att det inte handlar om någon uppgjord match.

-Det är helt uteslutet från vår sida och hela styrelsen, säger han till TT. -Vi stöder hela polisutredningen.

Hales menar att det ”satsas mycket” på Syrianskas matcher – vilket gör att spelmönstret kan avvika och oddsen förändras kraftigt under matcherna. Och att det inte var något som enbart har inträffat i den misstänkta matchen.

-I matchen efteråt hemma mot Gais var det samma händelse. Vi borde ha varit favorit – men när matchen började stod vi i fem gånger pengarna. -Det hade spelats så hårt på Gais för att få upp oddset på oss. Då skulle den matchen också vara uppgjord, eller? Den slutade 2-2

Ledningen i Syrianska FC domineras av medlemmar i familjen Melkemichel och släktingar till dem. Märkligt nog finns inte styrelsen beskriven på klubbens hemsida, men enligt Aftonbladet ingår Fikri Hales, Simon Varli, Syros Melkemichel, sportchefen Can Melkemichel och Simon Saylik i styrelsen för Syrianska FC. Syros Melkemichel tycks tidigare ha varit TIFO-ansvarig i supporterklubben. Can Melkemichel verkar för sin del vara eller har varit en dedikerad pokerspelare. Om det nu är samma person som ingår i Syrianska styrelse och som ägnar sig åt eller har ägnat sig åt poker.

Så sent som förra veckan åtalades en fotbollsspelare av Riksenheten mot korruption. Enligt åtalet har spelaren, då aktiv i en div. III-förening, inför en match i Superettan i september 2013 försökt att förmå tre spelare i IFK Värnamo att manipulera resultatet i matchen.

De tre spelarna avböjde och IFK Värnamo anmälde händelsen till polisen och Svenska Fotbollförbundet.

Läs också: Syrianska FC och Södertäljenätverket

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements