Valets segrare – Sverigedemokraterna

Det enda parti som kan säga att de gjort ett riktigt framgångsrikt riksdagsval är Sverigedemokraterna. De har mer än fördubblat antalet mandat i riksdagen, från 20 till 49, blivit riksdagens tredje största parti och fått nästan 13% av rösterna jämfört med 6% i förra valet.

Sämst har det gått för Sverigedemokraterna i Stockholms kommun, Stockholms län, Västerbotten, Gotland och Göteborg. Storstäder. Bäst har det gått för dem i Skåne, Blekinge, Dalarna och Gävleborg, men de har också gjort ett bra val i delar av Småland, delar av Västra Götaland och i Södermanland. I huvudsak handlar det om landsbygd där mycket av industrin och därmed många arbetstillfällen försvunnit. Det handlar som skogsområden där småjordbruket till stor del försvunnit, dvs områden där centern förr hade mycket röster samt gruvområden och bruksbygder utan gruvor och bruk där socialdemokraterna förr hade mycket röster.

Sverigedemokraterna är det parti som lyckats plocka upp en stor del av rösterna från de människor som upplever att de är förlorare i dagens Sverige. Att det är så är att betrakta som ett kapitalt misslyckande för Vänsterpartiet och Sveriges alla andra partier som anser sig vara vänster.

Intressant?
Media: Skanskan1, 2, 3, 4, NSK1, 2, 3, 4, LT1, 2, SMP1, 2, Barometern1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Social konstruktion

  Den nakna sanningen är att Reinfeldt sänkte Alliansen genom
  överenskommelsen med MP om migrationspolitiken. Det gillades inte av moderata väljare som flyktade till SD i stället. Man kan säga att
  Reinfeldt avsatte sig själv.

 • SDs framgång borde inte förvåna någon. Jag själv är förbryllad över Reinfeldtarens tilltag där han så blatant gick emot den inom etablissemanget överrenskomna heliga taktiken att inte nämna kostnader när det gäller invandringspolitiken. Den måste verkade ta alla på sängen. Inte bara mig 🙂 Det ska i sanning bli intressant och läsa hans memoarer där han förklarar tilltaget.

  Kanske berodde det på att han visste att väljarna skulle sparka honom hårt i röven? Han har ju tidigare agerat känslomässigt, t.ex. när han ”straffade” sverigedemokraterna och deras väljare genom att göra upp med MP om migrationspolitiken. Han kom ju i våras med hot om att ställa till med kaos om vänstern vann. Kanske var han besviken på sitt eget parti och ville straffa dem också? 🙂

  • Ja, hans agerande måste se som väldigt märkligt. Även det snabba beskedet om avgången är märkligt.