Körkort och bil har alltid varit en klassfråga

Allt färre ungdomar tar körkort. Sannolikt är det ungdomar med arbetarklassbakgrund som främst låter bli att ta körkort. Unga kvinnor i invandrarfamiljer i arbetarklassen är de som oftast inte tar körkort. Det är uppenbart att körkortet idag till stor del handlar om klass.

Men bilåkande, bilägande och körkort har faktiskt alltid varit en klassfråga. I arbetarklassen har det alltid varit en lägre andel av hushållen som haft bli. Idag är det mellan 20 och 50% av arbetarhushållen i Göteborg som har bli. Lägst är andelen i Hjällbo och andra invandrartäta förorter i nordöst.

I överklassen och den övre medelklassen har 70% av hushållen bil. Att äga och köra bil är med andra ord en mycket tydlig klassfråga. Arbetarklassen har inte råd med bil och idag har arbetarklassungdomar ofta inte råd att ta körkort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det är skillnad på land och stad. Bil på landet är nödvändigt idag. Vi är överens på den punkten. Det betyder också att trängselavgift är vettigt, bensinskattehöjning är det inte.