Göteborgs rejäla problem är inte krigsresor till Syrien och Irak

Det är förstås bedrövligt att folk åker iväg till Mellanöstern för att slåss för en reaktionär religiös rörelse och nåt vi naturligtvis måste vara emot. Men det är definitivt inte ett rejält problem i Göteborg. Det berör en liten minoritet (fundamentalistiska sunnimuslimer) av en minoritet (muslimer) i en minoritet (invandrare och deras barn) i Göteborgs befolkning. Alltså inget rejält problem om än ett problem.

Ett rejält problem i Göteborg är istället bostadsbristen som omöjliggör för folk att skaffa större bostäder när det blir för trångbott. Något som bl.a. tvingar ut barn och ungdomar på gatan i områden där social kontroll och koll på barnen är omöjlig att upprätthålla. Något som gör det svårt att läsa läxor och studera hemma. Där är helt enkelt för mycket folk, för mycket liv och inget utrymme.

Ett annat rejält problem är arbetslösheten. Något som tvingar en del ungdomar med små möjligheter att studera vidare till alternativa sätt att tjäna pengar. Det blir lättare för kriminella gäng att rekrytera. Knarklangning blir ett alternativ. Att strida för Islamiska staten (IS) blir ett alternativ.

De låga ersättningarna vid sjukdom och arbetslöshet är ytterligare ett problem som kan kallas rejält. Det gör livssituationen för många människor mycket svår. De blir beroende av vänner och bekanta för att kunna överleva och försörja sig. För att kunna ha ett vettigt liv.

Det finns alltså rejäla, svåra, problem i Göteborg. Att unga män strider för IS är dock inte ett av dem. Självklart ett problem, men inte ett rejält problem, inte ett svårt problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements