Förvånansvärt få barn skadas vid lek

Enligt sjukvården och DN skadas 15 000 barn per år i olyckor på lekplatser så mycket att de behöver uppsöka sjukvården. Jag tycker det låter som väldigt få skador. med tanke på att sjukvårens uppgifter om sånt här sällan stämmer speciellt bra får dessutom uppgifterna tas med en nypa salt. Handlar det i alla fallen om olyckor på lekplatser eller handlar det om olyckor vid lek? Nåt helt annat.  Det finns ingen som vet om alla sjukhus har liknande rapporteringssystem, om det fylls i korrekt eller inte.

Sen måste vi också ta hänsyn till att folk idag ofta söker sjukvården för sår och skador som inte behöver någon sjukhusvård. Sannolikt är därför siffran på 15 000 en klar överdrift vad det gäller antalet allvarligare skador på barn i samband med lek på lekplatser

Men även med 15 000 skadade barn per på så tycker jag inte på något sätt det hela låter alarmerande. Det är naturligt att ibland skada sig vid lek. Kan barn inte utmana verkligheten och ta lite risker blir deras liv sämre och de lär sig inte allt som behövs för ett bra liv. De flesta skador är inte allvarliga och får inga större konsekvenser.

Jag brukar klättra i grottor med mina barnbarn varje år. Det är inte ofarligt. De älskar det. Det är äventyr och lek. Vi brukar promenera omkring i bergen runt grottorna. Det är definitivt inte ofarligt. Djupa klyftor och stup på 20-50 meter dyker upp hela tiden. Det går inte att gör om naturen så den blir ofarlig.

På samma sätt är det med lekplatser. Det går aldrig att göra en lekplats helt ofarlig och helt utan risk för olyckor. Det går aldrig att lära barn cykla utan att det kan ske olyckor. Cykling är farligt. Lek på lekplatser borde naturligtvis vara så riskfritt som möjligt. Men blir det helt riskfritt och totalt utan risk för olyckor blir det sannolikt också extremt tråkigt och helt utan utmaningar. Då överges lekplatsen till förmån för naturen eller gatan. Klart farligare miljöer med högre skaderisker än lekplatser.

I Sverige finns 2 miljoner barn. De flesta av dem leker varje dag. Om 42 barn skadar sig varje dag på en lekplats är det en bagatell. Det är faktiskt långt under en promille av alla barn som skadar sig vid lek på lekplatser en given dag. Faktiskt inte ett allvarligt problem alls. Ur samhällelig synpunkt. DN:s braskande rubriker är löjliga. De exploaterar människors rädsla och spär på människors oro i onödan. Sånt är inte bra för samhällsklimatet. Sånt är inte bar för människors psykiska hälsa.

Men. För det enskilda barnet och för den enskilda familjen är det ett allvarligt problem. Enskilda fall kan därför inte nonchaleras och säkerheten på lekplatser kan därför inte nonchaleras. Men på samhällelig nivå ska problemet ska inte uppförstoras på det vis DN gör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements