Kraftig minskning av antalet mord i Göteborg

De flesta människor tror nog att antalet mord i Göteborg har ökat i år. Sanningen är att det så här långt har skett en kraftig minskning. 6 mord så här långt, kanske finns det några fall av dråp och vållande till annans död också, men är det bara sex stycken så indikerar det ett totalt antal fal av våldsam död på 8 stycken i år.

En normal siffra i Västra Götaland är cirka 20 fall av våldsam död per år. De flesta av dessa fall inträffar i Göteborg. 2013 var det totalt 21 fall av våldsam död i Västra Götaland varav 13 inträffade i Göteborg (en viss osäkerhet finns här då det finns två personer som försvann där jag har för mig att den ene hittats död, det skulle ge 14 i Göteborg, men ingen ökning av siffran för Västra Götaland då den är från Brå och i så fall inkluderar det den försvunne).

Skulle det i år bara bli 8 fall av dödligt våld i Göteborg så är det alltså en kraftig minskning av det dödliga våldet i Göteborg. 10 fall skulle innebära en minskning. Förra året skedde dock många mord under det sista kvartalet och det skulle ju kunna bli så i år igen. Då blir det ingen kraftig minskning av antalet mord, kanske bara en minskning eller så blir det oförändrat. Även antalet mord med skjutvapen uppvisar en sjunkande tendens i Göteborg och Västra Götaland. I år har det hittills varit 4 stycken skjutvapenmord varav 2 kan relateras till gängkonflikter.

Det mesta tyder dock på en kraftig minskning av antalet fall av våldsam död i Göteborg och Västra Götaland i år. Kanske blir det ungefär lika få som 2012 då det bara var 9 fall av våldsam död i hela Västra Götaland. Nån ökning kan det dock sannolikt inte bli fråga om. Tvärtemot vad de flesta tror och i strid med den bild som förmedlas av uppenbart förljugen media.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements